KLIMATOLOG NA ČELU MINISTARSTVA RADA Ministar o kojem nitko nema pojma ima najduži životopis u vladi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NA STRANICAMA vlade objavljeni su životopisi novih ministara.

Iznimno bogat životopis ima novi ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić.

Nakon završetka V. gimnazije u Zagrebu, Pavić je studirao meteorologiju i oceanografiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Magisterij iz fizike stekao je 2009. godine. Trenutno je na završnoj godini doktorskoga studija zaštite okoliša na PMF-u u Osijeku. U međuvremenu je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završio poslijediplomski specijalistički studij na temu "Vodstvo".

Prije dolaska na čelo Ministarstva rada, Pavić je dvije godine proveo na Institutu za stručno usavršavanje mladih. Od 2015. certificirani je mentor u školi namijenjenoj top menadžmentu tvrtki i voditeljima ljudskih resursa iz regije, Integralnoj školi organizacijskog razvoja. Član je inicijalne radne skupine HAZU-a i MZOS-a za izradu Smjernica za strategiju odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije na području edukacije i visokog obrazovanja.

U Pavkon savjetovanju bio je samostalni konzultant za razvoj EU projekata.

Plenkovićev učenik

Stažirao je u Europskom parlamentu, na području mladih, edukacije i zapošljavanja, u uredu Andreja Plenkovića. Pohađao je Academy of Executive Coaching, gdje je certificiran prema EMCC standardu. U Americi je 2011. pohađao International Leadership Visitors program u State Departmentu. Bio je voditelj projekata Udruge za zaštitu hrvatskih voda i mora, SLAP, a prije toga znanstveni novak na Geofizičkom odsjeku PMF-a.


Od 2005. bavi se radom s djecom i popularizacijom znanosti, a prema životopisu koji je objavila vlada, održao je popularna predavanja za više od tisuću djece. Također je suradnik na brojnim projektima popularizacije znanosti.

Ljetnu školu društvenog poduzetništva i inovacije pohađao je 2012. u Frankfurtu u Njemačkoj.

Sudjelovao u izradi Zakona o visokom obrazovanju

Kao predsjednik Mreže mladih znanstvenika bio je član Prosudbenog povjerenstva za Nacrt zakona o visokom obrazovanju 2010. i 2011. Više od dvije godine proveo je radeći na Sveučilištu u Southamptonu u Velikoj Britaniji, a četiri mjeseca radeći na Institutu u SAD-u.

Prije znanstvene karijere surađivao je na dva dokumentarna filma i bio honorarni suradnik Novog lista za pitanja znanosti.

Brojna priznanja

Novi ministar rada bio je prvak Hrvatske u fizici 1996., a otada je dobio zavidan broj nagrada, stipendija i priznanja. Između ostalog, dobitnik je rektorove nagrade, bio je stipendist Vlade SAD-a i Intela.

Završio je brojne profesionalne radionice i tečajeve te prošao čak sedam stručnih usavršavanja u inozemstvu.

Tečno govori engleski, a pasivno se služi njemačkim jezikom.

Bio je predsjednik mreže MLadih Znanstvenika Republike Hrvatske, predsjednik Chevening Alumni Hrvatska, povjerenik udruge stipendista Vlade SAD-a, a od 2014. član je European Mentoring and Coaching Council Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.