Hoće li Kolinda požaliti izjavu koju je dala pred ogradom Bijele kuće?

Screenshot: HRT

AKO po strani ostavimo pitanje ima li uopće smisla za Hrvatsku da kupuje stare borbene avione od Izraela i cijeli skandal koji je eksplodirao nakon američke blokade isporuke tih aviona Hrvatskoj pogledamo iz vanjskopolitičke perspektive, nedvojbeno je da građani Hrvatske imaju velikih razloga za brigu. 

Vlada Andreja Plenkovića je kupovinu novih borbenih aviona proglasila jednim od najvažnijih nacionalnih interesa i velevažnim strateškim potezom, a za to je imala i potpunu podršku predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koja i po Ustavu ima upliva u područje obrane.

Kupovinu aviona vlada i predsjednica proglasili su strateškim nacionalnim ciljem

Sada se pokazalo da Hrvatska pod njihovim vodstvom i uz angažman ministra obrane i potpredsjednika vlade Damira Krstičevića nije u stanju ostvariti što su njih troje sami proglasili ključnim nacionalnim interesom.

Hrvatska je još jednom razotkrivena kao nevažna država kojom se u svojim međusobnim razmiricama kao kolateralnom štetom šutaju veći igrači poput Izraela i SAD-a.

Aktualna američka blokada razotkriva kako su ljudi iz vrha vlasti RH prethodno obmanjivali građane. 

Kolinda je tvrdila da je u Washingtonu Hrvatsku "pozicionirala kao značajan faktor"

Hrvatska predsjednica Kolinda se tako svojedobno javila za HRT stojeći pred ogradom Bijele kuće i tvrdila da je u iznimno važnoj diplomatskoj misiji u SAD-u postigla rezultat da je, njenim riječima, "Hrvatska aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike". Kolinda je neko vrijeme nakon tog misterioznog puta u SAD rekla da je tamo otišla kako bi ''pozicionirala Hrvatsku kao značajan faktor'' i da je Hrvatsku novoj Trumpovoj administraciji predstavila ''kao lidera''.

''Ovo je posjet koji je službeni i koji je usredotočen upravo na to da se iskoristi ovaj trenutak između dvije administracije, da se Hrvatska pozicionira kao čimbenik koji će doista aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike'', rekla je tada predsjednica u svojem javljanju ispred ograde Bijele kuće.

Kasnije je Kolinda, kada se konačno uspjela osobno susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s njim razgovarala o prodaji izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj i tvrdila da on to podržava.


Krstičevićevo ministarstvo je govorilo da imamo "odlične odnose s SAD-om"

Ministar obrane Krstičević se također susretao sa svojim američkim kolegom Jamesom Mattisom, oduševljavao time što je Mattis pohvalio Oluju i blamirao svojim (ne)poznavanjem engleskog jezika. No očito nije uspio isposlovati kod Mattisa da se prodaja američkih borbenih aviona u izraelskom vlasništvu ne pretvori u ovakav fijasko, a to mu je bio najvažniji zadatak kao ministra obrane u cijelom mandatu.

Krstičević je u lipnju ove godine ugostio Mattisa u Zagrebu, američki ministar obrane se sastao i s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović, te se iz Ministarstva obrane poručivalo da je Mattisov posjet ''potvrda odličnih i prijateljskih odnosa dviju država s ciljem da suradnja bude još bolja''. 

S Pantovčaka se poručivalo da je "vojna suradnja SAD-a i Hrvatske dosegla razinu strateškog partnerstva"

HDZ se tada pak na svojim internetskim stranicama hvalio kako je Mattisovo sastančenje s Krstičevićem i Plenkovićem potvrda ''partnerstva Hrvatske i SAD-a'', a premijer je izrazio ''zadovoljstvo zbog odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država''. 

S Pantovčaka se pak poručilo da je između Hrvatske i SAD-a uspostavljeno ''snažno prijateljstvo i savezništvo te izuzetno uspješna bilateralna obrambena i vojna suradnja dviju država koja je dosegla razinu strateškog partnerstva''.

Ta suradnja i to strateško partnerstvo očito nisu toliko važni da SAD ne bi blokirao isporuku izraelskih aviona Hrvatskoj.

Veliki igrači SAD i Izrael u svojim razmiricama gaze po Hrvatskoj, svojem navodnom važnom partneru
 
Hrvatska je inače potrošila i milijune dolara na lobiranje, većinu tog novca isplativši odvjetničkoj tvrtki Squire Patton Boggs, u kojoj radi odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić, a od tog lobiranja isto nije bilo ploda. Iako je ono većinom bilo usmjereno prema arbitraži u vezi s Inom, očito je da je i to bio uzalud potrošen novac u navodnom promicanju hrvatskih interesa u Washingtonu.

Pritom je Krstičević u svemu što je radio oko kupovine aviona imao podršku premijera Plenkovića, čija je vlada uostalom odobrila i kupovinu aviona od Izraela i taj cijeli deal. Tako da ovaj fijasko nije isključivo Krstičevićeva odgovornost, nego je i Plenkovićeva i Kolinde Grabar Kitarović, što je pokazatelj promašene vanjske i sigurnosne politike njegove vlade i hrvatskih vlasti uopće.

Od velikih najava o Hrvatskoj kao sukreatoru vanjske politike SAD-a, od oduševljenja američkim pohvalama Oluji i od zaklinjanja u strateško partnerstvo s SAD-om i Izraelom, predsjednica, premijer i ministar obrane Hrvatsku su doveli u poziciju države koju njeni navodni strateški partneri i veliki prijatelji gaze dok se međusobno svađaju.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.