HND-ova novinarka godine je Đurđica Klancir

Foto: Hina

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO (HND) je danas, na 110. obljetnicu postojanja, dodijelilo godišnje nagrade za 2019. te novinarkom godine proglasilo Đurđicu Klancir (Net.hr), dok je nagradu za životno djelo dobio legendarni novinar, urednik i publicist Mladen Kušec.

Za novinara godine bili su nominirani Ivan Pandžić (24sata) i Andrej Dimitrijević (Telegram.hr) a od ukupno pristiglih više od 500 glasova članova HND-a najviše je dobila Klancir, njih ukupno 194.

Niz ekskluzivnih istraživačkih tekstova

Kako se ističe u obrazloženju nagrade, Đurđica Klancir je 2019. objavila niz ekskluzivnih istraživačkih tekstova te političkih analiza i komentara koji su ostvarili značajan trag. Istaknuto je i da je posebno istraživala zloupotrebe javnih sredstava na lokalnoj razini i projekata koji nikada nisu ostvareni, udruživanja političara i građevinara, kao i niz slučajeva koji su oslikavali način rada zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Naglašen je i njezin angažman i ukazivanje na nedopustive pritiske na novinare nakon što je lani u svibnju u njezinu redakciju ušla policija i legitimirala je na zahtjev odvjetnika sisačko-moslavačkog župana.

''Izuzetno je važno za svakog novinara ili novinarku koja se bavi novinarstvom kojim propitujete najmoćnije, najjače da se ne da manipulirati i ne pristaje 'igrati' i objaviti ono što je netko ''pustio kroz dimnjak'', nego kopate, nudite teme i zalažete se za njih'', kazala je Klancir. Dodala je i kako je u ovom trenutku na hrvatskoj medijskoj sceni sve manje medijskih izdavača, ali i urednika koji žele novinarstvo kakvim se ona bavi.

''To novinarstvo boli, radi takvog novinarstva se gubi utjecaj, zvone telefoni, gube se oglasi, uvijek ima mnogo 'talasanja'. Pozivam medijske izdavače i urednike da se upitaju kakvo novinarstvo trebaju i žele li novinarstvo koje boli'', kazala je Klancir.

Dobitnici drugih nagrada

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobio je Goran Gerovac iz Večernjeg lista, a nagradu Nikša Antonini za najbolju novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixella Hrvoje Jelavić. Za radijsko novinarstvo nagradu je dobila Mirjana Radulović s Radija Rojc, a za televizijsko novinarstvo Silvana Menđušić s RTL-a. Nagradu Žarko Kaić za najbolji snimateljski rad dobio je Zoran Marinović, suradnik Nove TV, a za internetsko novinarstvo Andrej Dimitrijević s portala Telegram.hr koji je dobio i nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo.

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo dobio je Mladen Kušec, legendarni novinar, urednik i publicist koji je preminuo u studenom ove godine, a nagradu je preuzeo njegov sin Goran Kušec.

Zovko: Profesionalizam, istina i etika

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na u svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu podsjetio je da je dodjela nagrada održana na 110. obljetnicu osnivanja Hrvatskog novinarskog društva te je kazao da tadašnje pozivanje na novinarstvo istinitih činjenica, baš kao i danas, mora biti postulat novinarske struke, ali i preduvjet slobodnog novinarstva.

''Principi novinarstva ostali su isti – profesionalizam, istina i etika. Bez obzira na sve slabosti HND-a i slabosti naše profesije, zapitajmo se kako bi izgledalo naše društvo bez novinarstva. Da nas nema, ovo tužno društvo bi još tužnije izgledalo. HND je središnje mjesto obrane hrvatskog novinarstva, a borba se nastavlja'', poručio je Zovko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.