Hebrang: Oni koji spominju intervju Ninu podmeću mojoj predsjedničkoj kampanji

HDZ-ov kandidat za Predsjednika Andrija Hebrang smatra da sve kritike, a posebno tekst Miljenka Jergovića, izrečene na njegov račun nakon izjave beogradskom Ninu kako se Maks Luburić borio za hrvatske interese, nisu ništa drugo nego podmetanje uoči njegove kampanje za predsjedničke izbore koji su na rasporedu sljedeće godine.

Međutim, njegova stranka ostaje uz njega i podržava ga u nastojanjima da preuzme predsjedničku funkciju i jednoglasni su u ocjeni da je paralelno s njegovom izjavom da kreće u borbu za Mesićeva nasljednika, započela i hajka da ga se diskreditira kao HDZ-ovog kandidata.
Jedino što Hebrang smatra da bi ga moglo zaustaviti u predsjedničkoj utrci su zdravstveni razlozi i dugoročno loši liječnički nalazi.

Hebrang smatra da je Jergovićev tekst fašistoidan

U intervjuu za Jutarnji list, Hebrang je izjavio da, osim vlastite stranke, nije izgubio ni povjerenje manjinskih zastupnika u Parlamentu kojima je poručio da je njegov cilj nastavak u izgradnji sve boljih odnosa s manjinama. Također, Hebrang je sporni Jergovićev tekst nazvao fašistoidnim,
koji bi u prošlosti pozivao na "padanje glava".  Međutim, taj tekst Hebrangu je poticaj na daljnje razvijanje demokracije u Hrvatskoj.

O izjavi za beogradski dnevnik Hebrang tvrdi da je izvučena iz konteksta, te da on smatra da je Maks Luburić, upravitelj svih logora u vrijeme NDH "mislio da se bori za hrvatske interese",
ali ga Hebrang i dalje smatra zločincem koji je vodio fašističke zločinačke metode.

Luburić i Tito su jednaki po broju žrtava 

Istovremeno, Hebrang smatra neusporedivim Tita koji je ubijao političke protivnike i Luburića koji je izvršio genocid prema vrstama ideologija. Međutim, prema broju žrtava na našim prostorima, Hebrang ovu dvojicu izjednačava. Jedinu razliku koju apostrofira jest ona da žrtve fašističkog režima nisu imale načina izbjeći smrt jer ih je ona stizala zbog rase ili vjere, dok se u komunizmu smrt moglo izbjeći pristajanjem na komunističku ideologiju. O zločinima nakon Domovinskog rata, Hebrang smatra da je Hrvatska sve učinila što je u njezinoj moći, od isprike do sudskih procesa. Hebrang je najavio tužbu protiv Miljenka Jergovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.