Karamarko: Za svako novorođeno dijete dat ćemo 1000 eura

Foto: FAH

DANAS u 11 sati, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, predstavljen je Izborni program HDZ-ove koalicije - punog naziva "Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+HRVATSKA".

Iz HDZ-a najavljuju kako je koalicija, "zabrinuta zbog teških gospodarskih, političkih i socijalnih problema u Hrvatskoj", izradila program kojim će "izvesti Hrvatsku iz krize i učiniti je boljom i jačom na dobrobit svih hrvatskih građana i svih naših sunarodnjaka diljem svijeta".

Prema onome što je dosad poznato o programu, u njemu će naglasak biti stavljen na zapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta, na modernizaciju zdravstva, izmjene Obiteljskog zakona te na "jačanje domoljublja", osobito među mladima.

12.05 "Nikada nemojmo zaboraviti naše ishodište  utemeljeno na učenju prvog predsjednika Franje Tuđmana. Na Tuđmanovom  učenju i Domovinskom ratu temelji se suverena hrvatska država i zato ojačani tom svješću idemo u pobjedu za bolji život naše domovine", završio je govor Tomislav Karamarko

12.03 Karamarko kaže da za svoj program ima niz provedbenih dokumenata, na kojima su radili razni stručnjaci, te im se zahvalio na uloženom trudu.

Gospodarski program HDZ-a i Domoljubne koalicije podijeljen je u pet segmenata - gospodarski rast i razvoj, zapošljavanje, zdravstvo i socijalna osjetljivost, pravna stabilnost te društvo, demografija, obrazovanje i znanost. Glavni ciljevi programa su zapošljavanje i zaustavljanje trenda iseljavanja iz Hrvatske.

U programu se obećava da će, ako HDZ i Domoljubna koalicija osvoje vlast, do 2019. ostvariti kontinuirani rast BDP-a od pet posto godišnje, na pet posto smanjiti PDV na dječju hranu i potrepštine, nezaposlenost smanjiti za pet posto, povećati mirovine za pet posto i osigurati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

12.01 Karamarko najavljuje da će mu prvi potez biti sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost s temom rješavanja migrantske krize

11.57 Karamarko obećava smanjenje PDV-a za dječju hranu  i potrepštine na 5 posto.

11.53 Karamarko tvrdi da vlada manipulira podacima o nezaposlenima. "Naša vlada neće problem zapošljavanja rješavati odlaskom ljudi u Njemačku", kaže Karamarko. Najavio je i da će njegova vlada otvoriti 100 tisuća radnih mjesta.

Umirovljenicima je obećao rast mirovina od 5 posto, a obiteljima za novorođeno dijete 1000 eura.

11.50 Karamarko obećava strukturne reforme, promjene zakona, kako bi se stvorila pozitivna investicijska klima. "jedino tako moguće je stvoriti bolji život za sve nas u Hrvatskoj"

11.46 Osvrnuo se i na stanje u poljoprivredi, za koju kaže da može biti pokretač razvoja. "Uvozni lobi uništava hrvatske poljoprivrednike".Kaže da i mlade ljude treba usmjeriti na bavljenje poljoprivredom, a male proizvođače povezati.

Spomenuo je i gospodarski program koji je izradio Ifo institut, prema kojem Hrvatska nije dovoljno iskoristila industrijski potencijal.

11.41 Od projekata koje planiraju pokrenuti spomenuo je Pelješki most, navodnjavanje Slavonije, te izgradnju riječnih i morskih luka, što će, prema Karamarku, biti financirano iz EU fondova.

Kaže da će do 2019. iz EU fondova povući 5 milijardi eura.

11.35 Karamerko najavljuje smanjenje broja ministarstava, reogranizaciju i smanjenje broja zaposlenih u javnim tvrtkama.

11.22 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko započinje svoj govor. Karamarko upozorava na teško stanje u gospodarstvu, na iseljavanje i javni dug, koji je kako kaže, postojeća vlada povećala za 100 milijardi kuna. Milanovićevoj vladi poručio je "da je dosta bilo poigravanja s našom budućnošću i budućnošću naše djece". 

Rekao je i da je "ova vlada pod okriljem mraka uvela ćirilicu".

11.10 Izborni program i najvažnije aspekte gospodarskog programa pred predstavnicima stranaka Domoljubne koalicije iznosi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je u dvoranu ušao uz pjesmu "Do pobjede" u pratnji predsjednika stranaka Domoljubne koalicije, dočekan burnim pljeskom više od 2000 članova i simpatizera.



11.00 Tomislav Karamarko stigao je na Velesajam u društvu svojih koalicijskih partnera. U dvorani je dočekan glasnim aplauzom. Program je započeo sviranjem himne, a nakon toga odana je minuta šutnje za poginule hrvatske branitelje. Program skupa vodi Oliver Mlakar.

Predstavljanju izbornog programa nazoče i HDZ-ovi saborski zastupnici, bivši premijeri Nikica Valentić i Zlatko Mateša, Vladimir Šeks, predstavnici HDZ-a BiH, zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici sindikata i diplomatskog zbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.