HDZ nagovara oporbu da glasa za obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj. Zasad bezuspješno

Foto: Index

HDZ je ovog tjedna pokrenuo pregovore s oporbenim klubovima u saboru da bi prikupio dvotrećinsku većinu za potporu misiji EUMAM, čemu se oporba protivi tvrdeći da je protuustavno predložena. Zasad nema dogovora između vlasti i oporbe, a zaziva se i sjednica VNS-a.

Konzultacije traju i dalje, poručio je SDP-ov Arsen Bauk po izlasku iz Kluba HDZ-a. Na opasku novinara kako se neslužbeno doznaje da će vladajući podržati zaključak SDP-a i Zeleno-lijevog bloka o civilnoj komponenti pomoći Ukrajini, Bauk kaže da ne može to komentirati ni demantirati, no, dodaje, "vjerojatno u formi zaključka neće".

"To je ljepši način da se kaže da još nema dogovora"

Upitan ima li dogovora ili ne, Bauk je odgovorio: "Kada se izjavi da konzultacije traju, to je ljepši način da se kaže da još nema dogovora."

Daniel Spajić (Domovinskog pokreta) rekao je da i nakon konzultacija ostaje pri svom stavu - obuku neće podržati. "Ukrajini treba pomoći na sve moguće načine, ali ne na taj da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj i da ugrožavamo svoju zemlju. Mislim da mi nismo iz više razloga spremni podnijeti tako nešto, pa i iz ekonomskih razloga", dodao je. 

"Ne možemo se mi siliti da pomognemo Ukrajini, meni je to neprihvatljivo", poručio je Spajić. Kaže da se mi kao država nismo spremni obraniti od jednog jačeg kolumbijskog kartela. "Nemamo deset tisuća ljudi pod oružjem, koga mi možemo nešto naučiti, oružane snage su nam u rasulu", tvrdi Spajić.

"Nije potrebna nikakva strana vojska na našem teritoriju"

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ustraje na protivljenju toj obuci i kaže da je pokušao razuvjeriti kolege iz HDZ-a da oni promijene svoj stav. "U ovom trenutku na našem teritoriju nikakva strana vojska koja je u sukobu nije potrebna i time ugrožavamo vlastitu sigurnost, a mi nikad nismo bili niti možemo biti Njemačka ili Poljska. Mi moramo biti svjesni da smo država s manje od četiri milijuna stanovnika, država koja dobar dio svog BDP-a gradi na turizmu", kazao je Pavliček.

Dodao je da ih ne zanima je li ova odluka u skladu s Ustavom ili ne, nego da vode računa o sigurnosti građana. "Svi koje budu podržali dolazak ukrajinske vojske moraju preuzeti odgovornost na sebe jer ako u budućem periodu dođe do nekog incidenta ili nekog terorističkog napada, oni će biti suodgovorni", smatra Pavliček.

Benčić predlaže sjednicu VNS-a

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) inzistira da se u odluku stave i neborbene aktivnosti te predlaže da predsjednik Republike i vlade sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), sjednu i dogovore se.

"Konzultacije su još uvijek u tijeku, ništa nije danas zaključeno, imali smo tek dogovaranje što je čija pozicija. Mi i dalje ustrajemo na tome da oni sadržajni prijedlozi uđu u odluku, ali i da procedura mora uključivati suglasnost i predsjednika Republike i vlade", poručila je.

Socijaldemokrati su konzultacije s HDZ-om obavili još u ponedjeljak. Most je već ranije najavio da neće sudjelovati u pregovorima s vladajućima, a Nino Raspudić ponovio je da ne žele "biti dio protuustavne procedure".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.