HDZ daje, SDP uzima: Od socijalne države do socijalnog slučaja

TKO SE danas zalaže za socijaldemokraciju? Možda Milan Bandić, dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik čija je "socijalna osjetljivost" dovela najbogatiji grad u Hrvatskoj do bankrota? Možda HDZ čija je "socijalna osjetljivost" upropastila državne financije? Ili ipak SDP koji je toliko "socijalno osjetljiv" da u pripremi za parlamentarne izbore najavljuje drastične rezove u državnom proračunu?

Uzmi da bi vratio

SDP se već suočavao s tim pitanjem. Prije deset godina optuživali su ga za izdaju socijaldemokracije jer je nakon dolaska na vlast morao najprije uzeti da bi vratio sve ono što je HDZ pokrao i potrošio. Prije dvije godine optužili su ga za izdaju socijaldemokracije jer tolerira Milana Bandića koji je svojom "socijalnom osjetljivošću" doveo glavni grad praktički do bankrota. Sada ga neki već prozivaju zato što najavljuje rezanje socijalnih prava i troškova u zdravstvu.

HDZ se proteklih godina toliko zaklinjao u "socijalnu državu" da je od nje u sedam godina napravio - "socijalni slučaj". Baš kao i kod "socijaldemokrata" Bandića, ni HDZ-ova "socijalna osjetljivost" nije poznavala granice. I Bandić i HDZ toliko su se zadužili, toliko obveza preuzeli, toliko obećanja dali i toliko kula u zraku izgradili, da sada država i metropola - ruku pod ruku - neminovno klize u bezdan.

SDP kreše u Zagrebu i državi

I što radi SDP? Kreće u rezove u Zagrebačkom holdingu i gradskim poduzećima, priprema otpuštanje ljudi, kreše plaće, uzima povlastice, ukida besplatan prijevoz kome god može ukinuti i ispada "socijalno neosjetljiv". Gradonačelnik Bandić ignorira bilo kakve apele svoje bivše stranke jer si ne može priuštiti da uoči izbora ispadne, je li, "socijalno neosjetljiv".

SDP, osim toga, najavljuje i ono što HDZ uporno izbjegava provesti na nacionalnoj razini - uvođenje reda u državne financije. Kresanje proračuna. Rezanje. Rezanje. Nove poreze. Pa još malo rezanja. Vlada najavljuje već četvrti rebalans proračuna otkako je Kosor premijerka i još uvijek ne može - ili ne želi - zaroniti dovoljno duboko u naizgled nedokučive proračunske rashode. Radije se dodatno zadužuje - baš kao što je to činio Bandić - nego da u predizbornoj godini biračima uzme ono što je biračima dao. Ne želi ispasti, je li, "socijalno neosjetljiv".

I tako, ono što bi trebala biti "socijalna država" pretvorilo se u "socijalni slučaj". Ono što je trebalo biti ogledalo "socijaldemokratskog grada", pretvorilo se u izopačeni paravan socijaldemokracije. A upravo oni koji se reklamiraju kao socijaldemokrati prisiljeni su uzimati - da bi kasnije uopće mogli davati.

SDP čisti HDZ-ovo smeće

Ne zvuči dobro prije izbora. Nije zvučalo dobro ni prije deset godina, kad je SDP navodno zbog famoznog ukidanja porodiljnih naknada (po kojima je u Saboru najviše jašila Jadranka Kosor) izgubio izbore, a ne zvuči dobro ni sada kad se SDP nalazi u potpuno istoj situaciji: da čisti smeće koje je ostavio HDZ.

Već se vidi kako će izgledati predizborna kampanja. HDZ će goniti "crvene vragove" i upozoravati narod da će im SDP oteti povlastice i nabiti poreze, a SDP će uzaludno objašnjavati (i tumačiti i tvrditi i tupiti...) da je HDZ zapravo uništio državu i da se mora uzeti kako bi se više uopće moglo davati. Koga će birači slušati? Nije teško pogoditi.

Paradoksalno je, međutim, da će SDP biti prisiljen čistiti i smeće koje je u proteklih deset godina iza sebe ostavio i njihov bivši istaknuti član, gradonačelnik kojim su se dičili, a njegovo upravljanje metropolom postavljali kao ideal socijaldemokratske vladavine. Malo nezgodno, zar ne?

Sumanuti populizam

Konzervativne stranke u pravilu zaziru od državne potrošnje i davanja iz proračuna. To uglavnom prepuštaju socijaldemokratskim vladama. U Hrvatskoj se dogodilo nešto drugo: socijalna država ustupila je pred sumanutim populizmom koji se u konačnici svodi na puko kupovanje glasova. I to, naravno, proračunskim novcem.

Nije to samo zaštita najugroženijih, davanje jednakih mogućnosti svima, briga za sve socijalne slojeve, poboljšanje životnog standarda, bolja zdravstvena usluga... To je mnogo više. I previše. A na kraju - nije ništa.

Kad se spiska novac, kad se iscrpe mogućnosti novih zaduživanja, kad se balon napuše do granice kad ga treba ispuhati, onda se čeka onaj tko se spreman žrtvovati. Sanader je zbrisao na vrijeme, Bandić nije uspio zbrisati, Jadranka Kosor vjerojatno žali što nije zbrisala. Na kraju, čeka se onaj tko će pokupiti govna.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.