Desničari sat vremena pričali o tome kako je Tuđman bio lažljivac i loš povjesničar

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Screenshot YT

NA televiziji Z1 se već neko vrijeme emitira emisija pod znakovitim nazivom Hrvatske povijesne istine, koju vodi Tihomir Dujmović.

Realizaciju emisije financijski pomaže "veliki hrvatski domoljub Marko Franović", kako to u uvodu naglasi voditelj Dujmović, koji objašnjava da se emisija bavi temama o kojima se šutjelo u socijalizmu, ali i proteklih 30 godina. Među gostima je uobičajena ekipa nadripovjesničara, povjesničara i desničara koja se naizmjenično pojavljuje.

Zlatko Hasanbegović i Igor Vukić kao gosti na temu antifašizma

U najnovijoj emisiji se Dujmović sa svojim gostima bavio temom "famoznog hrvatskog antifašizma", a kao goste je pozvao Igora Vukića, negatora zločina u Jasenovcu, i dr. Zlatka Hasanbegovića, povjesničara i saborskog zastupnika Domovinskog pokreta. Detaljno su se bavili i temom Dana antifašističke borbe, koji se slavi 22. lipnja.

U emisiji su se sat vremena širile standardne revizionističke splačine, no najzanimljivije je bilo što su Dujmović, Vukić i Hasanbegović stalno pljuvali po političkoj ostavštini Franje Tuđmana, na kojega se kao neupitnu veličinu inače naročito poziva Domovinski pokret. Da ne spominjemo da je Dujmović veći dio svoje tipkačke karijere proveo glorificirajući Tuđmana, uz izuzetak ranih 2000-ih kada je bio promijenio kaput i hvalio Stipu Mesića i Ivicu Račana.

Zašto Hasanbegović želi ukinuti preambulu Ustava RH?

Hasanbegović i Vukić su pozvali da se ukine preambula Ustava RH koju je osobno napisao Franjo Tuđman.

"Riječ je o preambuli Ustava, a ne normativnom dijelu Ustava", rekao je Hasanbegović i preambulu nazvao "navođenjem notornih činjenica" te naveo da se u preambuli "uopće ne vrednuje NDH". "Reći da su odluke ZAVNOH-a donesene nasuprot NDH, što je konstatiranje činjenica, a ne vrijednosni sud", objašnjavao je Hasanbegović kako je Tuđman zapravo bezveznjak.

"Osobno je tu preambulu napisao prvi predsjednik Republike Hrvatske i ona je izraz njegovih metamorfoza te potrebe da se potencira taj dio te baštine iz koje je on proizašao, ali način na koji se to danas koristi je potpuna reinterpretacija. Činjenica da se nešto što je dio Ustava može reinterpretirati izaziva dvojbe i slično. To znači, a posebice nakon četvrtstoljetnog iskustva manipulacije time, da to ne treba biti dio ustavnog teksta. Tu preambulu treba maknuti iz Ustava", zaključio je Hasanbegović.

Dujmović je onda dodao da se "postavlja pitanje treba li Ustav pročistiti" od svega na što bi se mogli pozivati "oni", misleći pritom na antifašiste.

Vukić: NDH je bila država, na to ne utječe što je nije priznao cijeli svijet

"Trebalo bi maknuti te izvorišne osnove iz Ustava", složio se i Vukić i nastavio objašnjavati kako je NDH bila "izraz prava hrvatskog naroda na punu državnu suverenost". Usput je priznao i da je Socijalistička Republika Hrvatska imala veće ovlasti nego Banovina Hrvatska, ali ih obje vidi kao svojevrsnu negaciju Hrvatske. Za NDH tvrdi pak da je definitivno bila država, a kao ključni dokaz tome navodi zaključak nekakvog simpozija na beogradskom Pravnom fakultetu.

Naravno da bi nacionalističkoj ekipi u Beogradu odgovarao takav zaključak jer mnogi od njih današnju RH i vide kao sljednicu NDH, dok se u preambuli Ustava RH navodi baš suprotno.

"NDH je bila država, ona je imala sve prerogative države i na njenu državnost ne utječe činjenica da ju nije priznao cijeli svijet. Neka država može biti država da je nitko ne prizna po državno-povijesnim postulatima koji vrijede za razne druge takve državne tvorevine", objašnjavao je nemušto svoje viđenje stvari Vukić.

"Tu preambulu ili treba maknuti ili NDH staviti u nju", predložio je u jednom trenutku Vukić.

Hasanbegovićev napad na Tuđmana

Dujmović je onda dodao da se "nije teško složiti da treba pročešljati izvorišne osnove i izbaciti ono što je kontradiktorno". No, njega brinu reakcije iz Europske unije, kao i "erupcija ovdašnje hrvatske ljevice".

Hasanbegović je naglasio da bi se izbacivanjem preambule postigao "prekid razdora unutar hrvatskog naroda koji izazivaju ove različite interpretacije". Drugim riječima, Tuđman unosi razdor u hrvatski narod i treba ga ukinuti. Dodao je da je "temeljna zabluda da se tako nešto našlo u hrvatskom Ustavu zbog međunarodnih pritisaka", što je inače uobičajena apologija Tuđmanovih propartizanskih momenata u izvedbi njegovih filoustaških simpatizera. Oni tvrde da Franjo jednostavno nije mogao drugačije, dok Hasanbegović kaže da su to gluposti i laži.

Dujmović se nije mogao ne zapitati je li Tuđman bio prisiljen spomenuti ZAVNOH u preambuli Ustava, s čime se Vukić složio. 

"Siguran sam, kad bi on sam, da on ne bi napravio ovako", elokventno je zaključio Vukić u pokušaju da se Tuđmana opere od Tuđmana.

Oni bi ukinuli i Dan antifašističke borbe

Nakon što je domoljubni trojac koji se politički pozicionira među Tuđmanovim baštinicima završio s napadom na Tuđmanovu preambulu iz Ustava RH, obrušili su se na Dan antifašističke borbe koji je također "izmislio" Tuđman. 

Hasanbegović bi ga ukinuo jer "nijedan drugi nadnevak ne ukazuje toliko na konkretnu boljševičku pozadinu tog antifašizma". 

"To je antifašizam Komunističke partije Jugoslavije i njene oružane sile!" uskliknuo je Hasanbegović u jednom trenutku. Onda se požalio što ćemo oko Dana antifašističke borbe biti izloženi "teroru u javnom prostoru duhovnih i stvarnih sljedbenika KPJ".

Hasanbegović tvrdi da je 22. lipnja 1941. "apokrifni nadnevak" i da se tog dana nije dogodilo ništa. Drugim riječima, Hasanbegović tvrdi da Tuđman laže i da je zapravo bio povjesničar koji je izmišljao, a ne istraživao. S time se nije teško složiti, ali je onda duboko licemjerno politički djelovati unutar stranke koja se stalno poziva na Tuđmana i predstavlja nasljednicom njegove politike. Nasuprot HDZ-a, je li.

Hasanbegoviću se moraju priznati s vremena na vrijeme impresivne verbalne piruete dok govori o Tuđmanovom naslijeđu, a kako bi zabašurio svoj prezir prema "prvom hrvatskom predsjedniku". Za većinu njegove uobičajene publike mnogo toga vjerojatno ostaje nerazumljivo jer oni ionako nisu u stanju pojmiti političke razlike između Tuđmana i Hasanbegovića.

Vukić se složio s Hasanbegovićem da Dan antifašističke borbe treba ukinuti.

Hasanbegovićeve simpatije za četnike Draže Mihailovića

Najzabavniji dio njegova izlaganja je svakako to što je, nakon pljuvanja po "boljševičkom antifašizmu", Hasanbegović napomenuo kako su se u isto vrijeme na Ravnoj Gori okupili ostaci vojske kraljevske Jugoslavije i odbili priznati kapitulaciju pred Hitlerovom Njemačkom. "Oni su proklamirali otpor silama Osovine. To mislim na generala Dragoljuba Mihailovića i njegovu vojnu organizaciju koja se u konačnici i nalazila u suparničkom ratnom odnosu s Titovim komunistima", rekao je Hasanbegović.

U prijevodu: četnici su pravi antifašisti, partizani su fejk.

Detuđmanizacija se nastavlja

Hasanbegović je na kraju emisije još jednom pledirao na to da se ukine Dan antifašističke borbe jer se "u njemu ne prepoznaje cijeli hrvatski narod pa ne može biti blagdan".

Istom logikom onda možemo ukinuti skoro pa sve ostale nacionalne blagdane, inače. Ili Hasanbegović misli da se cijeli hrvatski narod prepoznaje u Tijelovu? Ili u spornom Danu državnosti?

U svakom slučaju, proces detuđmanizacije u Hrvatskoj se nastavlja. Sada ga provode oni koji se istovremeno pozivaju na Tuđmana i njegovo naslijeđe. Nakon sat vremena izlaganja Hasanbegovića i Vukića o Tuđmanovom naslijeđu gledatelj može zaključiti kako je dotični bio grozan povjesničar i notorni lažljivac. Pritom se svi u emisiji prave da nije tako dok to naširoko objašnjavaju.

S obzirom na nepostojeće novinarske sposobnosti i integritet Tihomira Dujmovića, gledatelji su ostali uskraćeni za niz logičnih potpitanja Hasanbegoviću i Vukiću, no logika bi u tom razgovoru ipak samo smetala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.