Gust snijeg otežava promet kroz Liku i Gorski kotar

NAKON sunca i temperatura od 16 Celzijevih stupnjeva, koje su zabilježene prošlog tjedna, najavljuju se obilne padaline, pad temperature za 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, pa i snijeg. Prema vremenskoj prognozi za danas u cijeloj Hrvatskoj bit će oblačno s oborinama.

Val hladnog zraka koji se spustio do nas donio je niske temperature i padaline. Najhladnije će biti između subote i ponedjeljka, a temperatura zraka će se u prosjeku spustiti za 10 do 12 stupnjeva. Početkom sljedećeg tjedna postoji mogućnost i za snijeg.

Na sjevernom Jadranu orkanska bura, a u gorskom predjelu snijeg

Od Istre pa do Dubrovnika danas padat će kiša, a na južnom Jadranu još i obilnija uz mogućnost grmljavine. Na srednjem i južnom Jadranu puše umjereno do jako jugo s olujnim udarima, iako će do kraja dana oslabjeti. Na sjevernom Jadranu puše jaka i olujna bura s orkanskim udarima te će se do kraja dana proširiti i na srednji Jadran.

U unutrašnjosti Hrvatske kiša će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg, a u gorskim predjelima snijeg. Moguće je stvaranje snježnog pokrivača debljine do 5 centimetara, u gorju i do 20 centimetara. Vjetar slab i umjeren, ponegdje i jak sjeveroistočni.

Temperatura zraka bit će uglavnom između -1 i 5 u unutrašnjosti, dok će na Jadranu biti od 5 do 10 stupnjeva, a na srednjem i južnom do Celzijevih 13 stupnjeva.

Kolnici mokri, vozači, oprez

Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni te skliski od kiše. Dionicom autoceste A 1 od čvora Gospić do tunela Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine od 40 kilometara na sat zbog snijega, dok na dionici između čvorova Skradin i Prgomet puše jak vjetar. Iz HAK-a upozoravaju vozače da na put kroz Gorski kotar i Liku ne kreću bez zimske opreme te da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na dionici Jadranske magistrale od Karlobaga do Svete Marije Magdalene prometuju samo osobna vozila, dok između Senja i Karlobaga te na Krčkom mostu vrijedi zabrana prometovanja za motocikle, autobuse na kat i vozila s kamp-prikolicama, a između Bakra i Senja dodatno i za vozila s natkrivenim teretnim prostorom zbog bure, koja puše brzinom i do 100 kilomatara na sat.

Na Plitvicama 21 centimetar snijega

Gust snijeg otežava promet kroz Liku i Gorski kotar, a snježna mećava zahvatila je Gospić, Korenicu, Plitvice. Petnaestak centimetara snijega palo je u velebitskim predjelima dok je na Plitvičkim jezerima zabilježen 21 centimetar snijega.

Prometnice u smjeru Dalmacije iz unutrašnjost i obrnuto zatvorene su za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.