Grčka želi ublažiti posljedice štednje: Osigurano zdravstveno osiguranje za ranjive skupine

Foto: Hina

GRČKI parlament usvojio je jučer prijedlog zakona kojim se osigurava zdravstveno osiguranje za ranjive skupine građana i radna mjesta za nezaposlene u javnom sektoru na lokalnoj razini čime grčka lijeva vlada nastoji ublažiti posljedice stroge politike štednje.

Paket socijalnih mjera trebao bi umiriti kritičare koji upozoravaju da su reforme koje je Grčka morala prihvatiti u sklopu trećeg međunarodnog programa pomoći prestroge.

Tisuće Grka prosvjedovale su u veljači protiv planirane reforme mirovinskog sustava kojom se povećavaju doprinosi i postupno ukidaju povlastice za umirovljenike s malim mirovinama.

Plan se odnosi uglavnom na samozaposlene i poljoprivrednike, koji su u znak prosvjeda tjednima blokirali ceste i granične prosvjede.

Grčka vlada morala je u prosincu iz parlamenta povući prvi prijedlog zakona za ublažavanje "humanitarne krize" jer su međunarodni vjerovnici zaprijetili uskraćivanjem novca zbog toga što o tome nisu bili konzultirani.

Parlament je usvojio dijelove tog zakona kasnije, a ostatak je usvojen u subotu. Vladini dužnosnici kazali su da su vjerovnici sada na to pristali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.