Grčka ide u novi generalni štrajk

OPĆI 24-satni štrajk ponovno je u tijeku u Grčkoj zbog nacionalnih mjera štednje izazvanih teškom dužničkom krizom u kojoj se našla ta zemlja, javlja BBC.

Očekuje se kako će letovi i trajekti biti otkazani, škole zatvorene, dok će bolnice raditi s minimalnih brojem osoblja. Neki militantni državni službenici najavljuju kako će sabotirati vladine reforme.

Ovo je prvi generalni štrajk od kada je vlada najavila uvođenje hitnih poreza na imovinu i suspenziju 30.000 zaposlenih u javnom sektoru prošli mjesec. Štrajk dolazi nakon što su ministri eurozone odgodili odluku o tome da Grčkoj daju sljedeći obrok novčane pomoći. Odgoda dolazi nakon što je Grčka izvijestila da neće zadovoljiti ovogodišnji plan rezanja deficita.

Vlada je priznala kako će proračunski deficit iznositi 8,5 posto ove godine, a ne 7,5 posto kako je bilo određeno.

Ministar financija Evangelos Venizelos izjavio je u utorak da Vlada ima dovoljno novca da isplati mirovine i plaće do sredine studenog.

"Mjere štednje samo produbljuju recesiju"

Vladine mjere štednje u Grčkoj jako su nepopularne te su generirale val štrajkova i prosvjeda. U utorak prosvjednici su ponovno blokirali ulaz u nekoliko vladinih ministarstava, uključujući ministarstva financija i prometa.

Prosvjednici tvrde kako mjere štednje samo produbljuju recesiju i zaostajanje rasta Grčke. Ističu i kako vladine mjere ometaju sposobnost Grče da izađe iz krize te sprječavaju Grčku od mogućnosti da sama smanji javni dug. 

Grčko će gospodarstvo potonuti za 5,5 posto ove godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.