Gradonačelnik Bandić donirao Crkvi oko četiri milijuna kuna

"VIŠE od pedeset posto svih donacija Grada Zagreba s osobnim potpisom Milana Bandića išlo je prema Crkvi", objavio je danas Novi list koji je u posjedu dokumentacije o donacijama koje je gradonačelnik Bandić širom Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine proteklih godina davao u ime Zagrebačkog holdinga. Naime, iako je Bandić svima prkosno poručio kako donacije neće ugledati "svjetlo dana", lista donacija je procurila u javnost. Prema dokumentaciji Bandić je podijelio oko osam milijuna kuna donacija u posljednje dvije godine, od čega je oko četiri završilo kao "milodar".

Donirao sve i svašta i svugdje

Sudeći prema dokumentima Novog lista doniralo se za Crkvu sve i svašta i  ne samo u Zagrebu. Tako je čak tri milijuna kuna otišlo odboru Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, do 350 tisuća kuna Šibenskoj biskupiji za podmirenje dijela troškova financiranja rekonstrukcije broda "Zaveslaj", pa do 200 tisuća kuna Zagrebačkoj nadbiskupiji za podmirenje dijela troškova obnove pročelja župnog dvora, a tu je i 200 tisuća kuna Župi Sv. Petra i Pavla za obnovu krovišta, pa 170 tisuća kuna Zadarskoj nadbiskupiji za financiranje radova na uređenju sakralnog prostora crkve, 107 tisuća kuna pravoslavnoj crkvi u Zagrebu za financijsku pomoć u realizaciji redovnih poslova i funkcioniranja Muzeja SPC u Hrvatskoj, a tu je i 40 tisuća kuna Zagrebačkoj nadbiskupiji za radove na uređenju malonogometnog igrališta kod župnog dvora u Cerju kao i ostale donacije koje se teško mogu nazvati tek milodarima.

Omastio se i Đelo Jusić, ali i Tito

Novi list u dokumentaciji je pronašao je i onu spornu donaciju od 26. svibnja 2008. godine na iznos od 200 tisuća kuna koje su darovane Trgovačkom sudu u Zagrebu, a donacija ima Bandićev potpis čime je direktno prekršio Zakon o sudovima. Među zanimljivostima je i ona donacija od 21. ožujka prošle godine, kad je Holding društvu Mediteran film, u vlasništvu Andrije Vrdoljaka, donirao 200 tisuća kuna za snimanje filma "Tito".

Bandić dijeleći novac ne gleda krajnju lokaciju pa je tako 100 tisuća kuna u kolovozu prošle godine dobio, pak, "Croatiastudio d.o.o." iz Mostara te Zamak d.o.o. iz Metkovića, a "radi podmirenja troškova Andrea Bocellija u Međugorju".

Donacije je od Zagrepčana dobio i dubrovački glazbenik Đelo Jusić i to 25 tisuća kuna za snimanje spota za pjesmu Vrijeme nedostižno, a Jusićeva tvrtka "Adria Ton" dobila je, pak, donaciju od 100 tisuća kuna za financiranje kulturne manifestacije Mljetsko kulturno ljeto 2008. godine.

Zamjenica gradonačelnika više puta tražila donacije

Čelniku zagrebačke Hvidre Ivanu Pandži, odnosno njegovom Jockey klubu Hrvatske, gradonačelnik je u ljeto prošle godine dao 90 tisuća kuna i to za podmirenje troškova za članstvo u International Federation of Horseracing Authorities.

Značajno je, piše riječki Novi list, kako je iz Holdingove kase profitirao i Košarkaški klub Dubrava, kojemu je na čelu zamjenica gradonačelnika Ljiljana Jeličić Kuhta. U par navrata Kuhta je slala molbe i dobivala donacije: 363 tisuće i 77 tisuća kuna. Donacije u dva navrata od Holdinga su dobivali i metkovićki lađari, najprije za sponzorstvo prve nagrade 11. maratona lađara – 60 tisuća kuna, a potom i za organizaciju Super kup maratona lađara na Jarunu.

I.Ć.
Fotomontaža: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.