Godinu dana nakon nereda uhićena četiri neonacista iz Charlottesvillea

Screenshot: CNN

VIŠE OD godinu dana nakon smrtonosnih nereda u Charlottesvilleu, Virginia u SAD-u, gdje su se neonacisti sukobili s ljevičarima i antifašistima, a jedna ljevičarska protuprosvjednica ubijena u napadu automobilom, uhićena su četvorica neonacista.

>> KAOS U SAD-U Neonacisti divljali ulicama: Troje mrtvih, pao helikopter, potomak Hrvata zaštitno lice ekstremista

>> Trump je razotkrio svoj odnos s nacistima, ljubav je obostrana

Kako javlja CNN, četvorica uhićenih su navodni pripadnici militantne grupe za bjelačku nadmoć iz južne Kalifornije nazvane Rise Above (Uzdignimo se iznad), koja se sama opisuje kao "alt-desničarska" i nacionalistička.

Optuženi su za poticanje na nerede i napad na protuprosvjednike na maršu Unite the Right (Ujedinimo desnicu) u Charlottesvilleu u kolovozu prošle godine.

Došli iz Kalifornije raditi nerede na drugom kraju zemlje

Četvorica optuženih, iako će im se suditi na sudu u Virginiji, dolaze iz Kalifornije: Benjamin Drake Daley (25), Michael Paul Miselis (29), Thomas Walter Gillen (34) i Cole Evan Whiste (24).

Državni odvjetnik Thomas Cullen opisao ih je kao "serijske izazivače nereda" koji su sudjelovali u nasilnim prosvjedima desničara i u Kaliforniji: U Berkeleyju na kampusu istoimenog sveučilišta, u Huntington Beachu i drugdje.

Četvorka je optužena da je otputovala iz Kalifornije u Charlottesville "s namjerom da a) potakne nerede, b) organizira, promiče, ohrabruje, sudjeluje i održi nerede" te da je  "c) sudjelovala u nasilnim obračunima u Charlottesvilleu". Optuženici su bili "među najnasilnijim pojedincima" na prosvjedu, dalje se navodi.

Prijeti im do 10 godina zatvora

Mogli bi biti osuđeni za zavjeru i nerede, a za svako od ovih kaznenih djela prijeti im po pet godina zatvora. 

Nasilni prosvjed ekstremne desnice, uslijed kojeg se neonacist James Allen Fields Jr zabio automobilom i ubio Heather Heyer te ozlijedio još nekoliko antifašista, bio je "najveće okupljanje mržnje svoje vrste u nekoliko desetljeća", kako ga je opisala vodeća američka antirasistička organizacija Souther Poverty Law Center.

Među onima koje su četvorica optuženika napala su bili jedan Afroamerikanac, dvije žene i svećenik koji je nosio svoju odoru. Otkrivene su fotografije i snimke na kojima White glavom udara svećenika u glavu, kao i žensku prosvjednicu. Ostala trojica, GIllen, Daley i Miselis, na snimkama udaraju i bacaju na tlo druge prosvjednike. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.