Glasnogovornik HRT-a: Nema direktive za kresanje primanja honorarcima

UREDNICI na HTV-u dobili su ovih dana direktivu s vrha Prisavlja da moraju skresati honorare za pedeset posto, a u isto vrijeme glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, koji je najavio mjere štednje, putuje po mondenim centrima Europe. Tako je viđen na filmskom festivalu u Cannesu, a u Rimu je pljeskao Barceloni u finalu nogometne Lige prvaka.

Krešu troškove samo na papiru

Naime, kako piše Novi list čelništvo HRT-a, mora skresati 130 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će imati manje prihoda od marketinga, no za sada još uvijek nisu sigurni kako. Već su prije najavili kako će uštedjeti 22,45 milijuna kune kada natjeraju dio zaposlenika u mirovinu, no još uvijek nisu ni započeli pregovore.

Štoviše čelnici Sindikata na Prisavlju ističu kako prihodi od marketinga padaju već posljednjih pet godina te da nije u redu da zaposlenici ispaštaju zbog "nesposobne uprave". Također na papiru stoji i kako će se smanjivati troškovi na "vanjskim ugovorima" među kojima su otkup domaćeg programa, nagradne igre, autorski ugovori, ugovori o djelu u visini od 68 milijuna kuna, No ni tu još nisu ni započeli pregovori. 

Ne mora Sutlić biti samo u uredu
 
Glasnogovornik Janos Roemer odgovorio je za Novi list kako se obustavljaju sve investicije koje nisu trenutačno neophodne za održavanje sadašnjeg opsega proizvodnje kao i da će se smanjivati ostali troškovi poslovanja koji ne zadiru u plaće i svakako ne utječu bitno na program. Što se tiče putovanja Sutlića po Europi, Roemer je imao spreman odgovor.

"Svaki rukovoditelj velike tvrtke, a HRT to nesumnjivo jest, održava poslovne sastanke u svome uredu, ali i putuje na sastanke i događaje relevantne za djelatnost njegove tvrtke koji se održavaju drugdje", odgovorio je Roemer dodajući kako je mjesto u Rimu bilo besplatno, jer je svakog direktora televizije koja je prenosila susret čekalo na stadionu njegovo mjesto.

Nema direktive

"Urednici na HTV-u nisu dobili direktivu zbog koje bi honorarci morali imati 50 posto manja primanja", reagirao je jutros glasnogovornik Roemer na pisanje Indexa, ali i Novog lista, dodajući kako su detalji o planu uštede na sredstvima koja HRT troši na vanjsku suradnju bili poznati autoru riječkog dnevnika, ali ih nije objavio.

Također, Roemer je reagirao na izjavu iz Sindikata kako prihodi od marketinga HRT-a padaju već zadnjih pet godina. 

Logično je da pada marketing

"Posve je jasno i logično da posljednjih pet godina padaju prihodi od marketinga, jer upravo toliko uz HTV na nacionalnoj razini u Hrvatskoj posluju i dvije jake komercijalne televizije (jedna je 2004. počela s radom, a u vlasništvo druge je te godine ušla jaka inozemna tvrtka)  bilo bi vrlo neobično da je u to vrijeme HRT zadržao sav marketinški prihod koji je imao dok je bio jedina televizija", kaže Roemer za Index dodajući kako nije ni istina kako na HRT-u "ne znaju kako će uštedjeti“.

Plan putovanja ravnatelja Sutlića, Roemer je također pokušao dodatno pojasniti kako je prvi čovjek HRT-a bio u Cannesu na važnom poslovnom sastanku, ali ne na filmskom festivalu "pa čak niti fizički na području na kojemu se filmski festival održava" stoga Roemer zaključuje kako je nemoguće da ga je ondje itko vidio. Glasnogovornik tvrdi kako Roemer nije mogao pljeskati Barceloni, jer u Rimu nije niti bio.
 

M.M./I.Ć. 
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.