General Džanko za Index: Gotovina je nogom u guzicu riješio HOS

GENERAL Luka Džanko bio je jedan od najvažnijih operativaca na južnom bojištu sve do završetka operacije Gusar, danas poznatije kao Maslenica. Kao jednog od svojih najbližih suradnika u Zadar ga je poslao general Janko Bobetko da kao iskusni zapovjednik pomogne generalu Anti Gotovini planirati i provesti oslobodilačku akciju.

Kuverta s natpisom Gusar

"Došao sam u Zadar i u sobi koja mi je dodijeljena bila je kuverta s natpisom Gusar. U njoj je bila zapovijed da isplaniramo akciju oslobađanja Maslenice", rekao je danas za Index umirovljeni general Luka Džanko. Iako je Gotovini bio više od desne ruke, na obilježavanje obljetnice ga ove godine nisu pozvali. Ne zamjera državnom protokolu što su ga zaobišli, pretpostavlja da je to zbog pandemije koronavirusa, a za Index je bio voljan prisjetiti se i operacije i komentirati današnje pojavljivanje nekolicine osoba s ustaškim i HOS-ovim oznakama, zbog čega je predsjednik Milanović napustio svečanost i naredio vojnom vrhu da ga slijedi.

Nijedna HOS-ova oznaka na južnom bojištu

"Tada sam se i upoznao s Gotovinom. Rekao mi je: "Stari, sve što ti napišeš ja ću potpisati". Tako je i bilo", rekao nam je Džanko koji se rado sjeća suradnje s Gotovinom. Ispričao nam je i kakva je bila uloga HOS-a u operaciji Gusar.

"Tuđman nas je pozvao na sastanak i naredio da se HOS rasformira i nakon toga nije bilo nijedne HOS-ove oznake na južnom bojištu. Operaciju Gusar smo planirali s domaćim snagama. Tek nekoliko mjeseci po oslobađanju Maslenice, kada je trebalo odmoriti vojnike, tražili smo jedinicu koja bi ih zamijenila i javio se Marko Skejo pa smo ih poslali na vis Sveti Luka gdje su se odlično držali i dali veliki doprinos", ispričao nam je general Džanko. 

Gotovina je rekao da će tko se bude igrao s oznakama HOS-a dobiti nogom u guzicu

Posebno se sjeća vremena prije operacije i Gotovinine naredbe za postupanje prema HOS-u.

"Gotovina je grubo legionarski naredio: Nema nikakve vojske HOS-a,  postoji samo Hrvatska vojska. Tko se bude igrao s oznakama HOS-a, dobit će nogom u guzicu!". Ta je zapovijed i izvršena i nijedne oznake HOS-a nigdje nije bilo na zbornom području ", rekao je general Džanko. 

General Džanko: Predsjednik Milanović je ispravno postupio

General koji je nakon Maslenice sudjelovao i u operaciji Bljesak i sa svojim vojnicima prvi ušao u Okučane, a za vrijeme Oluje na Baniji surađivao s pokojnim generalom Petrom Stipetićem, komentirao je i današnji postupak predsjednika Zorana Milanovića.

"Predsjednik je postupio kako treba i po Ustavu i svaka mu čast. Koliko sam vidio, tamo je bilo nekoliko mladića s HOS-ovim oznakama i mislim da su to obični provokatori", rekao nam je Džanko. 

Sam se branio od haških optužbi

Usprkos svim zaslugama u ratu, general Luka Džanko nije bio miljenik politike. Umirovili su ga već 1996. godine, a kada su ga haški istražitelji osumnjičili da je prekršio ratno pravo i počinio ratne zločine na južnom bojištu i u Bosni i Hercegovini, sam je organizirao svoju obranu te nakon razgovora s istražiteljima dokazao da ga nemaju za što sumnjičiti. Republika Hrvatska nije mu niti pomogla platiti 160 tisuća kuna sudskih troškova.

"Obranio sam se od svojih jer su mi upravo oni spakirali ni manje ni više nego da sam odgovoran za kršenje humanitarnih prava u BiH, kao i za sve logore koji su tamo postojali! Učinila je to služba sigurnosti ondašnje Herceg-Bosne zajedno s hrvatskom službom sigurnosti. Da nisam imao originalne dokumente za moje djelovanje, od direktive predsjednika Tuđmana do Bobetkove zapovijedi, ja danas ne bih bio na slobodi", rekao je tada Džanko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.