"Gdje je istina? U Haagu ili kod Ahtisaarija?"

"GDJE je istina? U Haagu ili kod Ahtisaarija?", pita se na svom blogu saborski zastupnik Dragutin Lesar i navodi kako u trenutku kad je izrazio sumnju u povezanost demarša Europske komisije upućenog Hrvatskoj zbog topničkih dnevnika i posredničke misije Ollija Rehna u rješavanju graničnog spora sa Slovenijom, javnosti još nije bio poznat službeni odgovor Sanadera na ponudu o medijaciji Marttija Ahtisaarija.

"Konačno je u ponedjeljak, 9. ožujka javnosti u obliku priopćenja objavljeno da Hrvatska prihvaća medijaciju ako će ona dovesti do međunarodnog suda pravde u Haagu. Dva dana nakon toga ponovno se oglasio Rehn i izjavio da se medijacija mora temeljiti na međunarodnom pravu. Ova izjava bila je povod mojim daljnjim sumnjama. Naime, ako je medijacija samo priprema za izlazak dviju država pred Međunarodni sud pravde u Haagu, čemu ova izjava? Što ona znači? Ne upućuje li ona na namjeru da posredništvo Ahtisaarija zapravo predviđa i konačnu odluku o graničnoj crti? Odgovor je stigao već u četvrtak kada je Rehn izjavio kako Međunarodni sud pravde u Haagu nije jedino mjesto, jedini sud za rješavanje graničnog spora. Ako je službeni Zagreb u svom očitovanju pristao na medijaciju samo pod uvjetom da se spor i završnici iznese pred Međunarodni sud pravde u Haagu, odakle sada Rehnu ideja da najednom govori kako Haag i nije jedino moguće mjesto rješavanja spora?", navodi Lesar.

"Razgovarao sam o tome s jednim prijateljem koji mi je na moju dvojbu odgovorio s protupitanjem. Kaže moj prijatelj da je odgovor službenog Zagreba bio napisan već u petak, 6 ožujka, ali se namjerno čekao ponedjeljak. `I, jesi li ti siguran da je u tom odgovoru pisalo da Hrvatska inzistira na Međunarodnom sudu pravde u Haagu?`. Čekaj malo čovječe, ali u priopćenju jasno piše... `Da`, prekine me on, `u priopćenju piše Haag, ali tko je vidio papir koji je u ponedjeljak poslan iz Zagreba u Bruxelles? Oni koji su papir vidjeli u petak tvrde da se u njemu Haag ne spominje!`", navodi Lesar.

"Dodatno me zbunjuje Sanaderova retorika ovih dana. Sinoć je svojoj mladeži poručio da europske integracije nemaju budućnost ako će EU dozvoliti Slovencima nastavak blokade Hrvatske. Od velikog eurofila postaje veliki euroskeptik. Ili pak su tome krivi nadolazeći lokalni izbori?", pita se na svom blogu Lesar.

I.M.
Foto: www.drlesar.bloger.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.