G8 želi sankcije protiv Irana: Nema sumnje da gradi atomsku bombu

MINISTRI vanjskih poslova skupine G8 jučer su u kanadskome gradu Gatineau, nedaleko Ottawe zaključili dvodnevno zasjedanje izjavama o novom smjeru pritiska na Iran zbog njegova nuklearnoga programa.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da će se članice G8 dogovoriti o novom krugu sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnoga naoružanja. Clinton je izjavu dala nakon što su ministri G8 zaključili da radnje koje provodi iranska politika jasno kazuju o kakvoj vrsti nuklearnoga programa radi.

I kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon, koji je vodio susret, je izjavio da je došlo vrijeme da se pokrenu akcije protiv Irana. Britanski ino-ministar David Miliband je naglasi oda prevladava visok stupanj suglasnosti zbog sve veće zabrinutosti za iransko neodazivanje na upozorenja međunarodne zajednice.

Iran i dalje ustraje da je program miroljubiv

Iran tvrdi da je njihov nuklearni program miroljubiv,dok zapadne zemlje tvrde da Iran stvara atomsku bombu. Clinton je rekla da je u posljednjih 15 mjeseci postalo jasno da Iran ne planira ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice, te da se nada da će i UN postići suglasnost oko sankcija. SAD sad prvo planira o Iranu razgovarati s Kinom koja se protiv uvođenju novih sankcija protiv Irana. Naime, Kina, uz Rusiju, u Vijeću sigurnosti UN-a ima mogućnost veta, a zasad se protivi sankcijama protiv Irana.

Tijekom susreta, ministri su raspravljali o tri skupine tema. Teme rasprava su podijeljene točno prema zemljopisnim područjima. Tema nuklearnoga naoružanja će se odnositi na Iran i Sjevernu Koreju. Terorizam se odnosi na Afganistan, Pakistan i Jemen, a regionalna nestabilnost će se raspravljati u kontekstu Bosne i Hercegovine i Latinske Amerike.

Skupinu G8 čini sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada te Rusija. Europska unija se također prezentira unutar G8, ali ona ne može biti domaćin sastanka ili predsjedavati skupinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.