Francuski socijalisti danas biraju predsjedničkog kandidata

FRANCUSKI socijalisti danas će održati prvu rundu glasanja kako bi odabrali koji će se od šest mogućih kandidata na izborima sljedeće godine suprotstaviti nepopularnom predsjedniku Nicholasu Sarkozyju, javlja agencija AP.

Nakon serije debata između kandidata, ankete pokazuju kako je bivši čelnik Socijalističke stranke Francois Hollande u očitom vodstvu, trenutna predsjednica stranke Martine Aubrey na drugom je mjestu, dok se na trećem mjestu nalazi Segolene Royal, koja se kandidirala na izborima 2007.godine.

Prvi put u Francuskoj prvo je glasanje otvoreno za sve registrirane glasače, a ne samo za članove Socijalističke stranke. Glasači se moraju zakleti da podržavaju vrijednosti socijalista, te moraju donirati jedan euro za troškove organizacije glasanja.

Sarkozy zasad nije objavio svoje namjere, no pretpostavlja se kako će na izborima najavljenima za travanj 2012. godine ući u borbu za osvajanje drugog predsjedničkog mandata. Broj ljudi koji se danas odazovu i daju svoj glas bit će kritični indikator za količinu podrške koju socijalisti mogu očekivati u predstojećoj predsjedničkoj utrci.

Sarkozyjeva nepopularnost rekordna, Strauss-Khan otpisan

Ako ni jedan kandidat danas ne osvoji više od 50 posto glasova, 16. listopada održat će se reizbor u kojem će sudjelovati dva najviše rangirana kandidata.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako je Sarkozyjeva popularnost na povijesno niskoj razini. Glasači ljevice ljuti su zbog njegovih mjera rezanja troškova, te kažu kako je preopušten u vezi korporativnih interesa.

Uz Hollandea, Aubrey, Royal, danas će se natjecati i Jean-Michel Baylet, Manuel Valls i Arnaud Montebourg.

Dugo se smatralo kako će bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Khan postati socijalistički predsjednički kandidat, bio je favorit, no njegove je planove u svibnju pomrsila tužba za seksualno zlostavljanje sobarice iz New Yorka. Iako su tužitelji odbacili slučaj protiv Strauss-Khana, njegove su šanse za kandidaturu nepovratno uništene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.