Francuski šef diplomacije: Sirijski režim je glavni krivac za prekid primirja

Foto: FAH

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault u nedjelju je optužio sirijski režim da je glavni krivac za prekid primirja u Siriji i pozvao da se "sve učini" kako bi se sačuvalo primirje koje su zaključili Moskva i Washington.

"Ne treba zaboraviti da je za prekid američko-ruskog primirja ponajprije odgovoran režim, i opet (sirijski) režim", rekao je Ayrault u prigodi svečanosti upriličene na mjestu napada 11. rujna u New Yorku.

Osvrnuvši se na krhak američko-ruski dogovor o primirju u Siriji koji se drži samo o koncu, Ayrault je ocijenio da se treba "čvrsto držati tog dogovora i omogućiti da zaživi po svaku cijenu".

Pojačane napetosti na relaciji Rusija-SAD

"Treba dakle prijeći preko najnovijih događaja", istaknuo je, misleći pritom na zračne udare međunarodne koalicije na čelu s SAD-om u kojima je u subotu poginulo više desetaka sirijskih vojnika na istoku Sirije.

Ta "neplanirana" operacija zbog koje je Washington izrazio žaljenje, jako je pojačala napetost između Amerikanaca i Rusa koji podupiru različite snage u Siriji.

"Svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti i ponovo stvoriti uvjete za primirje", naglasio je Ayrault.

UN-ovo Vijeće sigurnosti treba u srijedu održati sjednicu posvećenu sirijskoj krizi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.