Francuska: Le Pen snimala selfije s radnicima, Macrona izviždali

Foto: Hina 

KANDIDATKINJA krajnje desnice Marine Le Pen je isplovila s ribarima nedaleko od Marseillea praćena medijima i pristašama u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj koju je, prema anketama, impresivnije počela nego favorit, kandidat centra Emmanuel Macron. 
 
Otkako su u nedjelju Le Pen i Macron izborili prolaz u drugi krug 7. svibnja, njihova se borba zaoštrila i oboje poručuju javnosti da će protivnik, ako pobijedi, uništiti Francusku. 
 
Macron i dalje favorit ali je prednost jedan posto manja
 
Prema anketa OpinionWay Macron je i dalje favorit, ali s 59, umjesto 60 posto koliko mu se ranije predviđalo da će osvojiti u drugome krugu. To je prvi njegov pad popularnosti od sredine ožujka, piše Reuters.
 
Anketa Elabe upozorava na potencijalnu opasnost za favorita, a ta je da svaki drugi ispitanik smatra da je kampanja Marine Le Pen počela dobro, dok Macronov start ocjenjuju manje pozitivnim, 43 posto. 

Predsjednički kandidati krenuli oštrije
 
Nakon prvog kruga 23. travnja u kojem su se Macron i Le Pen kandidirali za drugi  krug na burzama je porasla vrijednost eura. Ulagači naime strahuju da bi antieuropska politika koju provodi Le Pen mogla voditi razbijanju europskog bloka i njegove jedinstvene valute, ali sva ispitivanja predviđaju pobjedu bivšeg bankara Macrona.
 
Kako odmiče kampanja do 7. svibnja dvoje predsjedničkih kandidata krenulo je oštrije.   
 
Optužbe na račun protukandidata
 
Putem Twittera 39-godišnji Macron odaslao je poruku čelnici Nacionalne fronte koju su televizijske ekipe pratile u stopu dok se družila s ribarima u luci Port de Grau zapadno od Marseillea.
 
"Gospođa Le Pen išla je ribariti. Uživajte u izlasku. Izlazak iz Europe koji ona predlaže odsvirat će kraj francuskom ribarstvu", napisao je.
 
Iz luke Grau Le Pen (48) je birače upozorila na opasnost koju bi donio Macron: "Upozoravam vas, taj će čovjek uništiti cjelokupnu društvenu i gospodarsku strukturu".
 
Le Pen obećala spasiti tvornicu Whirlpool, Macrona izviždali
 
Spektakularan obrat dogodio se pred televizijskim kamerama jučer kada je Le Pen iznenada posjetila tvornicu Whirlpool u Amiensu i obećala da će je spasiti od zatvaranja upravo u vrijeme kada je Macron razgovarao sa sindikalnim povjerenicima u blizini i iza zatvorenih vrata.
 
Le Pen se fotografirala s radnicima u Whirlpoolu, a Macron je predstavnicima radnika objašnjavao da je odluka o preseljenju proizvodnje u Poljsku nešto što francuska država ne može  blokirati. 
 
Macron je poslije i sam došao u tvornicu, ali televizijske kamere ponavljale su snimke izviždanog Macrona i snimke Le Pen koja je snimala selfije s radnicima. 
 
Američka tvrtka koja proizvodi kućanske aparate objavila je u siječnju da 2018. zatvara tvornicu u Amiensu, gdje 290 radnika proizvodi sušilice rublja i prebacuje proizvodnju u Lodz. Radna mjesta još 60 djelatnika potproizvođača Prime su ugrožena.
 
Le Pen je navečer poručila da, bude li ona izabrana, tvornica neće biti zatvorena 2018. kao što je najavljeno, već će biti vraćena pod državnu kontrolu sve dok se ne stabilizira njezina budućnost. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.