Francuska naručuje nove ratne avione, ne žele čekati Nijemce do 2050.

foto: EPA

Francuska je naručila 42 borbena aviona Rafale od Dassault Aviationa, prenosi Defense News. Transakcija je vrijedna preko 5.5 milijardi dolara, objavilo je francusko ministarstvo oružanih snaga. Francuski zakonodavci zabrinuti su oko francusko-njemačkog projekta proizvodnje nasljednika Rafaleu. Projekt naziva The Future Combat Air System (FCAS) trebao bi biti dovršen tek između 2045. i 2050., a francuski političari ne žele čekati do tada. 

Ministarstvo je izjavilo da se agencija za nabavku obratila Dassault Aviationu, kao i dobavljačima opreme, Thalesu, Safranu i MBDA-u. "Ovo su odlične vijesti za našu suverenost i sigurnost, i za naše oružane snage, kojima će dodatni Rafalei s moderniziranim sposobnostima biti od velike koristi", izjavio je ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu.

Rafale je prvi put uvršten u Francusku mornaricu 2004., a u Francusko ratno zrakoplovstvo 2006. Bio je korišten u Afganistanu, Libiji, Iraku, Siriji i na Maliju. Brojeći najnoviju transakciju, ukupan broj Rafalea koji je Francuska naručila popeo se na 234 2021. 

Trenutno je u svijetu tražen 261 novi Rafale, a neki od naručitelja su Egipat, Indija, UAE i Indonezija. Grčka i Hrvatska kupile su svaka po 12 korištenih Rafalea od Francuskog ratnog zrakoplovstva.

Nova letjelica, koja je namijenjena za Zračno i svemirsko ratno zrakoplovstvo, imat će jedno sjedalo i sadržavat će projektile srednjeg dometa, kao i sustav Spectra koji je izumila tvrtka Thales. Zrakoplov ima M88 motor koji proizvodi tvrtka Safran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.