FOTO U Splitu snimljen rijedak fenomen: Prolazak Merkura ispred Sunca

Screenshot: NASA Foto: Milan Sabic/PIXSELL

JUČER se zbila rijetka astronomska pojava – prividni prijelaz planeta Merkura preko Sunčeva diska. Kod nas u Hrvatskoj, Hrvatski astronomski savez organizirao je promatranje na više lokacija.

Da je bilo lijepo vrijeme, bez oblaka koji prekrivaju Sunce, građani su mogli ovaj zanimljiv fenomen pratiti iz Koprivnice, Zagreba, Pule, Splita, Daruvara, Rijeke, Varaždina, Kutine, Križevaca i s Malog Lošinja, no na većini područja bilo je oblačno te smo za sada dobili na uvid samo snimke tranzita Merkura sa splitskog predjela.

Vidjet ćemo tako nešto ponovno tek 2032. godine

Prividni prijelaz Merkura preko naše zvijezde iz naših se krajeva zadnji put mogao vidjeti 9. svibnja 2016. godine, a sljedeći put će se moći promatrati tek 13. studenog 2032. Pratili su ga astronomi iz mnogih zemalja, uključujući i NASA-u koja je tranzit u realnom vremenu snimala i dijelila s publikom koristeći se svemirskim opservatorijem Solar Dynamics Observatory (Opservatorij solarne dinamike, SDO).

Mada su NASA-ine snimke uistinu fascinantne, radi se ipak o profesionalnom snimanju putem svemirske letjelice, fotografije sa Zemlje također oduzimaju dah; pogotovo onima koji su uživo sudjelovali u ovome događaju i kroz teleskope gledali kako planet koji je najbliži našoj zvijezdi prividno prelazi preko njenog diska.

  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.