FOTO Splitska bolnica dobiva kapelicu na samom ulazu u zgradu, radovi već počeli

Foto: Index

SPLITSKI KBC dobit će kapelicu na samom ulazu u glavnu zgradu. Radovi su već počeli, očekuje se da prostor uskoro bude priveden svrsi.

"Samo premještamo kapelicu iz podruma na ulaz zgrade. Nadbiskupija plaća troškove uređenja. Nije to ništa neuobičajeno, vani imate desetke takvih primjera", kaže Ivo Jurić, ravnatelj KBC-a Split.

Zanimljivo je da je za vrijeme mandata Duje Marasovića uređena kapelica u zgradi Rodilišta. No ispostavilo se da prostor nije uvjetan, samo staklo dijeli svećenika od kafića. Prostor nikada nije blagoslovljen, a kako čujemo, ni mise se tamo nisu držale.

"Ravnateljstvo bolnice ponudilo je Nadbiskupiji prostor društvene prehrane, no iz nekog razloga inzistirali su na prostoru u novoj zgradi rodilišta. Naknadno se vjerojatno spoznalo da ta lokacija nije primjerena. Ipak treba mir za sakralni objekt. Mislim da ni ova nova lokacija nije sretno rješenje. Ipak je to ulaz u bolnicu. Smrt, plač, uznemirenost, tu prolazi i Hitna pomoć. I ta lokacija je previše izložena", smatra Marasović.

Marasović ponudio Nadbiskupiji vojnu knjižnicu za kapelicu

Otkrio nam je i kako je na njegovu inicijativu početkom 90-ih uređena kapelica u podrumu bolnice, u bivšoj brijačnici. Marasović smatra kako je njegova ideja da se prostor društvene prehrane uredi u kapelicu i dalje najbolje rješenje.

"Lokacija ima niz prednosti. Komunikacija s ostalim dijelovima bolnice je osigurana, kapelan ima pristup s južne strane, tu se i nedjeljom drže mise", kaže Marasović.

Kapelicu ima i drugi dio bolnice, onaj na Križinama. Na šestom je katu nekadašnje Vojne bolnice i Marasović smatra da također nije primjeren.

"Uzak je prostor kao jegulja. Ja sam u svoje doba ponudio Nadbiskupiji prostor u kojem je bila smještena knjižnica. Prekrasan je prostor, kroz prozor se vidi Italija po lijepom vremenu. I dalje to stoji", kaže Marasović. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.