FOTO Radnik Čistoće tvrdi: Ovo je moja platna lista

ŠTRAJK radnika zagrebačke Čistoće nastavljen je i danas. Radnici traže povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače Čistoće, a dok to Uprava Zagrebačkog holdinga ne prihvati, neće se vratiti na posao i odvoziti otpad u gradu.

"Štrajk se nastavlja. Radnici su svi u Čistoći od ranoga jutra kao jedan. I dalje ostaju ovdje dok im se netko ne obrati, odnosno dok im se ne ispune zahtjevi. Očekuju da im se obrati gradonačelnik Tomislav Tomašević ili članovi Uprave Zagrebačkog holdinga", izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak. 

Istaknula je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenata, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1.8, a vozačima na 2.4. Kaltak je podsjetila da je Uprava Zagrebačkog holdinga jučer pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanje tih koeficijenata. 

Radnik pokazao plaću

Radnici su ogorčeni i zbog izjave šefa Čistoće Davora Vića. On je na HRT-u sinoć izjavio kako je prosjek plaće komunalnog radnika 990 eura, a 1240 za vozača. 

Dnevnik Nove TV objavio je platnu listu koju 9im je pokazao jedan radnik. Neto primanja na kraju mjeseca za ovog djelatnika iznose 5207.29 kn. U to su uključeni i rad subotom, rad u trećoj smjeni, dodatak za radni staž, naknada za teške uvjete rada, za prekovremeni... Nije poznato ot kada je platna lista, ali moguće je da se radi o listi još od prije kolovoza prošle godine, budući da je od rujna bilo obavezno iskazivanje plaća u kunama i u eurima.

Kolike su plaće u Čistoći?

Portal Faktograf objavio je kolike su najmanje plaće u Čistoći i koliko najviše može zaraditi radnik Čistoće. Najniža plaća u Čistoći trenutno iznosi 4.8 tisuća kuna neto. Osnovica za izračun plaća iznosi 3052 kune, a najniži koeficijent iznosi 1.6 (koeficijent se množi s osnovicom i to daje iznos plaće). Sa svim dodacima, poput naknade za rad subotom, nedjeljom, blagdanima, rad u drugoj i trećoj smjeni, radnik Čistoće može zaraditi do 5.8 tisuća kuna, objavio je Faktograf.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.