FOTO Riješen misterij jezive vrišteće mumije: "Izgleda da je umrla u agoniji"

Foto: Sahar Saleem

Arheologe već desetljećima zbunjuje neobičan i pomalo jeziv izraz "vrišteće mumije": Zašto je tako balzamirana, je li netko od balzamera napravio pogrešku i kako je zapravo umrla?

Ova neobična mumija je otkrivena 1935. kada su se provodila iskapanja u blizini Luksora, na području drevne Tebe. Stručnjaci su ispod grobnice Senmuta, kraljevskog arhitekta i navodnog ljubavnika slavne egipatske vladarice Hatšepsut, pronašli zasebnu grobnu komoru u kojoj su se nalazila tijela njegove majke Hat-Nufer i drugih članova obitelji. 

Upravo je u toj komori pronađena ova neobična mumija zrelije žene. Nalazila se u drvenom lijesu, imala je crnu periku i dva prstena sa skarabejima. Posebno je bio zapanjujući njezin izraz: širom otvorena usta i lice u grču. Stoga je i dobila naziv - vrišteća mumija.

Materijal za balzamiranje nije bio jeftin  

"Vidimo da je balzamirana skupim, uvezenim materijalom. To proturječi prijašnjim hipotezama da se radilo o loše izvedenoj mumifikaciji", kazala je radiologinja Sahar Saleem sa Sveučilišta Kairo, koja je putem CT-a, elektronske mikroskopije i drugih naprednih tehnologija "virtualno secirala" mumiju kako bi procijenila njezinu starost te identificirala patologije i razinu očuvanosti. 

Analiza je pokazala da je mumija još uvijek u dobrom stanju, mada je prošlo nekih 2500 godina. Starijoj ženi je u trenutku smrti nedostajalo nekoliko zubi, dok su drugi bili slomljeni ili istrošeni. "Neke zube su joj možda izvadili. Stomatologija se razvila u starom Egiptu", navodi Saleem. 

Bolovala je od artritisa  

CT je pokazao da je vrišteća mumija za života bila visoka 1.54 metra te da je umrla u 48. godini. Bolovala je od blagog artritisa kralježnice, što je vidljivo zbog prisutnosti osteofita, odnosno koštanih izraslina. Saleem nije pronašla rez često prisutan kod balzamiranja te su se u mumiji još uvijek nalazili mozak, srce, pluća, jetra, slezena, bubrezi i crijeva. 

To je pomalo neobično, budući da je klasična metoda mumificiranja u Novom kraljevstvu (razdoblje u povijesti drevnog Egipta između 16. i 11. stoljeća pr. Kr.) uključivala uklanjanje svih organa osim srca. FTIR spektroskopija je pokazala da je žena balzamirana smrekom i tamjanom, skupim materijalima koje je Egipat uvozio iz istočnog Mediterana i Afrike, odnosno južne Arabije.

Prirodna kosa mumificirane žene bila je obojena kanom i uljem smreke. Dugačka perika, izrađena od vlakana palme datulje, dodatno je obrađena kristalima kvarca, magnetita i albita; vjerojatno kako bi se učvrstili pramenovi i kako bi umjetne vlasi dobile željenu crnu boju koja je drevnim Egipćanima simbolizirala mladost. 

Uzrok užasnutog izraza 

Budući da stručnjaci nisu pronašli očiti uzrok smrti, postavlja se pitanje kako je došlo do ovog jezivog izraza lica. S obzirom na to da je korišten skupi materijal, očito je da se nije radilo o nekom površnom balzamiranju pri čemu su nemarni Egipćani zaboravili zatvoriti usta preminuloj. 

"Izraz mumije bi mogao ukazivati na kataleptičku ukočenost. Žena je vjerojatno umrla vrišteći od agonije ili boli", pretpostavlja Saleem. Kataleptička, odnosno trenutna mrtvačka ukočenost, rijedak je oblik mišićne ukočenosti koji se javlja u trenutku smrti, a zbog kojeg tijelo ostaje u istome položaju sve do nastupanja mrtvačke ukočenosti.

Ova vrsta ukočenosti obično je povezana s nasilnom smrću, velikim bolovima pred smrt i intenzivnim emocijama. "Vjerojatno su mumificirali zgrčeno tijelo prije nego što se ono opustilo, zbog čega je ostao ovaj izraz lica i usta. A moguće je i da balzameri nisu mogli zatvoriti usta zbog zgrčenih mišića", dodala je Saleem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.