Foto i video: Ako vidite ove ustašoide, zovite policiju!

AKO JE među posjetiteljima na jučerašnjem derneku u Čavoglavama i bilo pojedinaca koji su ponosno nosili ustaške kape, bili okićeni ustaškim znakovljem i glasno nazdravljali rakijom iz boca na kojima se kočoperio lik Ante Pavelića, policija ih nije vidjela! Tako je barem glasilo prvo službeno policijsko objašnjenje, koje smo dobili od glasnogovornice PU šibensko-kninske dan nakon "proslave" u Čavoglavama.

No, nakon što su tijekom dana priču o brojnim ustaškim obilježjima i napadu na HTV-ovu ekipu objavili svi važniji hrvatski mediji, te nakon što je reagirao i HND, iz policije su se ipak sjetili da bi mogli raditi svoj posao. Oglasilo se tako i Ministarstvo unutarnjih poslova koje je fotografije traženih osoba postavilo na svoje internetske stranice.

"Prijetili su nam da će nas ubiti, rekli su mi da neću živ izaći iz Čavoglava", prisjeća se događaja HRT-ov snimatelj Krešimir Morić i dodaje kako je zatim zvao policiju da ih izvuče iz razjarene gomile koja ih je napala i gađala kamenjem. Policajcima je trebalo sat vremena da se pojave. Thompsonov menadžer samo je kratko kazao da je "njima kao organizatorima žao što je bilo incidenata".

Načelnik PU šibensko-kninske: Ustaške simbole su pred policijom sakrivali

Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske, u razgovoru za HRT-ov treći Dnevnik, kazao je da su novinari morali čekati policajce zato što ih u masi nije bilo lako pronaći. Također je kazao da policija nije odmah izvijestila o napadu na HRT-ovu ekipu zato što nije praksa da se javnost izvještava o prekršajima. "Zbog velikog interesa javnosti kasnije smo išli s posebnim priopćenjem", kazao je Kostanić.

Kostanić je komentirao i raniju izjavu glasnogovornice Kosor da nitko od policajaca nije vidio ustaško znakovlje na skupu u Čavoglavama. "Oni koji nose ustaške simbole ih pred policijom skrivaju, a kasnije ih medijima ističu zbog utjecaja na javnost i svoje propagande. Mi smo dužni postupati po svakom zapažanju osoba koje nos takve simbole", kaže Kostanić, ali također dodaje kako policija nekad mora procijeniti može li postupanje protiv takve osobe u gomili izazvati još veće nerede.

Policija je na svojim stranicama objavila fotografije osoba za kojima traga zbog isticanja ustaškog znakovlja, ali nisu ih još identificirali. "Analiziramo snimke i kad ih pronađemo protiv njih će biti podnesene adekvatne prijave", zaključuje Kostanić.

Kosor: Ni policajci u civilu nisu zapazili ništa sporno

Podsjećamo, glasnogovornica PU šibenske Marica Kosor potvrdila je da su na proslavi u Čavoglavama, obzirom na veliki broj građana koji se već tradicionalno okuplja na tom događaju, bili prisutni policajci u uniformama, ali i oni u civilu, zaduženi za održavanje reda i sigurnosti.

Među masom od, prema službenim procjenama, oko 60.000 osoba, našao se dakle i nemali broj policije, no oni, za razliku od brojnih fotografa, ni u jednom trenutku nisu uočili, a još manje upozorili - ili ne daj Bože priveli - nekoga od posjetitelja koji je nosio ustaško znakovlje. "Možda ih je u masi i bilo, ali naši ih djelatnici nisu vidjeli!" kategorično je objasnila Kosor.

Kako su novinari, snimatelji i fotografi vidjeli i snimili, a policija nije, to nam nakon policijskog obrazloženja i dalje ostalo nejasno.

> Sat i pol pod prijetnjama smrću: U Čavoglavama kamenovali ekipu HRT-a, izvukla ih policija

A što se tiče napada na HRT-ovu ekipu, policija tvrdi kako je to bio manji incident u kojem su tri još uvijek neidentificirane muške osobe verbalno izvrijeđale novinarku i snimatelja HTV-a, te su za njima bacili „sitno kamenje“, no novinarsko-snimateljski dvojac nije ozlijeđen.

Policija je, kako je kazala glasnogovornica Kosor, od HTV-a dobila snimku na kojoj su zabilježena i trojica napadača. Oni će pregledom snimke biti identificirani, nakon čega će policija protiv njih podnijeti redovni optužni prijedlog.

Snimatelj napadnut kada je u kadar pokušao uhvatiti osobe s ustaškim znakovljem

Iz neslužbenih pak izvora doznajemo kako je priča o napadu na ekipu HTV-a ipak ponešto drugačija od službene policijske verzije. Naime, jedan od članova HRT-ove ekipe za Index je potvrdio da su novinarka i snimatelj napadnuti u trenutku kada je snimatelj pokušao u kadar kamere uhvatiti nekoliko osoba sa istaknutim ustaškim simbolima.

U tom ih je trenutku okružila grupa nepoznatih osoba, koja ih je na silu odvela u ograđeni prostor, gdje se gotovo sat i pol nad njima iživljavala, prijeteći im, vrijeđajući ih i ponižavajući. Policija je stigla tek nakon 80-ak minuta torture, tvrdi naš izvor.

Novo priopćenje policije: Pregledavamo snimku i tražimo napadače na novinare

Nakon što je priča o veličanju ustaštva i napadu na HRT-ovu ekipu u Čavoglavama izazvala veliko zanimanje javnosti, PU šibensko-kninska se javnosti obratila novim priopćenjem. Ovoga puta naveli su kako je u tijeku utvrđivanje identiteta počinitelja preko snimke koju su dobili od HRT-a.

No, policija je također pokušala ublažiti situaciju, s obzirom da se podaci iz njihove izjave ne slažu s informacijama koje je Index dobio od sudionika incidenta. "Oko 19 sati došlo do verbalnog napada, od strane za sada tri nepoznate osobe, a kojom prilikom je jedna od tih osoba prema snimatelju bacila sitno kamenje. Nitko od oštećenih nije ozlijeđen", stoji u poslijepodnevnom priopćenju Marice Kosor.

Obećanje MUP-a: Uhitit ćemo ih i sankcionirati

Vrlo brzo stiglo je i priopćenje iz Ministarstva unutarnjih poslova u kojem MUP obećava da će policija poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje radi utvrđivanja počinitelja, a nakon što oni budu identificirani protiv njih bit će podnesene odgovarajuće prekršajne prijave.

"U odnosu na ostale počinjene prekršaje također će se provesti intenzivno prikupljanje obavijesti o počiniteljima koji će biti prekršajno sankcionirani sukladno odredbama Prekršajnog zakona i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", stoji u priopćenju MUP-a uz napomenu kako će fotografije počinitelja biti objavljene na njihovim internetskim stranicama pa stoga pozivaju građane koji ih mogu identificirati da im se jave.

Na prijetnje proustaške skupine policija reagirala nezainteresirano

Napad na ekipu HRT-a danas je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo. "Policija je izuzetno sporo i nezainteresirano reagirala kad su proustaške skupine jučer u Čavoglavama kamenjem, grubim vrijeđanjem, iživljavanjem i prijetnjama smrću napale novinarku Hrvatske televizije Ivonu Ramadžu i njezinog kolegu snimatelja HTV-a Krešimira Morića", piše u priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke.

Dodaje se kako su novinari sat i pol vremena bili izloženi atmosferi linča na očigled redara koji nisu reagirali, ali i uz "(prešutni) blagoslov policije koja se dugo nije pojavljivala na mjestu događaja".

Napad na novinare nije ni spomenut

"Štoviše, u policijskom izvješću o jučerašnjem skupu u Čavoglavama napad na novinare nije ni spomenut, a glasnogovornica PU Šibensko-Kninske Marica Kosor smatra da ono što policija nije vidjela nije se ni dogodilo", piše u priopćenju Zdenka Duke te se od policije traži da na temelju snimke identificira napadače i da ih se procesuira zbog prijetnji, vrijeđanja, kamenovanja i napada na novinare.

"Svaki fizički napad i prijetnja novinarima ugrožava demokraciju i društveni poredak zemlje. Na to nije dovoljno tek odmahnuti rukom kako šibenska i hrvatska policija očito čini, naravno – do sljedeće prilike", tvrde u HND-u te podsjećaju kako je neprocesuiranje novinara jedna od ključnih zamjerki koje EU, s dobrim razlozima, upućuje hrvatskim istražnim organima i pravosuđu.

HRT: Organizatori moraju osigurati normalan rad novinara

S Prisavlja poručuju kako se HRT nije želio oglašavati službenim priopćenjem dok policija ne završi sa svojim dijelom posla. "Jasno je da očekujemoi da će policija odraditi posao do kraja, s obzirom da nema dvojbe da je naša ekipa bila ometena u obavljanju posla. Bilo je čak i fizičkog ugrožavanja", rekao je za Index HRT-ov glasnogovornik Danko Družijanić.

Družijanić naglašava kako su organizatori svake priredbe odgovorni za normalan rad novinara pa bi i njih trebalo pozvati na odgovornost zbog incidenta koji se dogodio u Čavoglavama. Na javnoj televiziji očito smatraju da bi policija trebala porazgovarati i s Markom Perkovićem Thompsonom, s obzirom da je on organizirao koncert u rodnim Čavoglavama.

"Ono što je HRT-ova ekipa uspjela snimiti je već prikazano u našim emisijama i vjerujem da će biti prikazano opet, tako da je javnost jako dobro informirana što se desilo", zaključuje Družijanić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.