Finski test osnovnog dohotka ima jednu neočekivanu posljedicu

Foto: 123rf

GRAĐANI koji u Finskoj primaju osnovni mjesečni dohodak imaju manji stupanj stresa od ostalih građana, pokazalo je istraživanje.


Ovo je prvi projekt te vrste u Europi prema kojemu 2000 osoba prima osnovni dohodak od 560 eura svaki mjesec u periodu od dvije godine. Pritom ne moraju prijavljivati traže li posao i kako troše novac koji dobiju od države.

Smanjen stupanj stresa

Marjukka Turunen, koja je šefica KELA-e, pravnog odjela u finskoj osiguravateljskih agencija, izjavila je kako je ovaj plan pomogao da se smanji stupanj stresa i popravi mentalno stanje kod ljudi koji su uključeni u projekt. Sličan efekt ima i smanjenje birokracije, smanjenje troškova života i borba protiv siromaštva.

"Jedna žena je rekla kako se svaki put, prije sudjelovanja u projektu, kada bi joj zazvonio telefon bojala da je zovu iz službe za nezaposlene i kako će joj ponuditi posao", rekla je Turunen i dodala kako ta žena nije bila u mogućnosti raditi jer je skrbila za svoje roditelje.

"Ovaj eksperiment ima indirektne učinke na stupanj stresa i mentalno zdravlje ljudi", zaključila je Turunen. Ovaj pilot projekt pokrenut je kao vladin plan za borbu protiv nezaposlenosti.

Prošlog mjeseca je najavljeno kako će i najveća provincija u Kanadi provesti sličan projekt, a premijerka provincije je izjavila kako je to neophodno da bi se borili s novim izazovima modernog svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.