Finska ukida univerzalni osnovni dohodak za građane

Foto: 123rf
 
FINSKA vlada odlučila je prekinuti isplaćivanje univerzalnog osnovnog dohotka građanima nakon jedne godine probnog projekta, javlja BBC.
 
Trenutno 2000 nezaposlenih Finaca prima 650 eura mjesečno kao osnovni dohodak. Olli Kangas, jedan od organizatora projekta univerzalnog dohotka, izjavio je: "Zainteresiranost vlade za projekt nestaje. Odbili su pružiti nova sredstva za financiranje."
 
Pobornici osnovnog dohotka smatraju da on pomaže nezaposlenima u potrazi za privremenim poslovima te povećava mobilnost na tržištu rada. Probni projekt počeo je u Finskoj u siječnju 2017. godine, čime je Finska postala prva država koja je testirala bezuvjetni osnovni dohodak. U projektu je sudjelovalo 2000 nasumično izabranih nezaposlenih osoba.
 
"Političari razmatraju mnoge druge modele socijalne sigurnosti"
 
Međutim, projekt se neće nastaviti još godinu dana, kako je planirano, jer vlada proučava druge načine reforme sustava socijalne skrbi.
 
"Malo sam razočaran što je vlada odlučila ukinuti program", rekao je Kangas, istraživač vladine agencije za socijalno osiguranje Kela. Dodao je da je vlada odbila zahtjev Kele za financiranje osnovnog dohotka skupini zaposlenih građana.
 
Drugi istraživač Kele, Miska Simanainen, rekao je da je "reforma sustava socijalne skrbi u političkom planu, ali političari razmatraju mnoge druge modele socijalne sigurnosti".
 
Kada je Finska pokrenula projekt univerzalnog dohotka, nezaposlenost u državi bila je na 9,2 posto, što je najveća nezaposlenost u nordijskoj regiji. Rezultati probnog projekta bit će objavljeni krajem sljedeće godine.
 
"Osnovni dohodak povećao bi porez na dobit i nejednakost u prihodima građana"
 
Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je u veljači da bi univerzalni kreditni sustav, kakav se uvodi u Britaniji, funkcionirao bolje od finskog univerzalnog dohotka. Univerzalnim kreditnim sustavom nekoliko manjih novčanih naknada zamjenjuje se jednim većim mjesečnim prihodom.
 
OECD je objavio da bi za financiranje osnovnog dohotka u Finskoj porez na dobit trebao porasti za skoro 30 posto. Organizacija je u istraživanju također navela da bi osnovni dohodak povećao nejednakost u prihodima, a siromaštvo bi poraslo s 11,4 na 14,1 posto.
 
Za razliku od toga, OECD tvrdi da bi univerzalni kreditni sustav smanjio stopu siromaštva na 9,7 posto.
 
Kangas je rekao da finski političari razmatraju uvođenje negativnog poreza, sustava prema kojem bi građani s niskim prihodima bili izuzeti od plaćanja poreza na dohodak.
 
Milijarderi i poduzetnici podržavaju osnovni dohodak
 
Neki moćni milijarderi i poduzetnici izrazili su podršku univerzalnom osnovnom prihodu, a među njima su Elon Musk, Mark Zuckerberg i šef tvrtke Virgin Group Richard Branson.
 
Američki poduzetnik Sam Altman, koji vodi tvrtku Y Combinator, odlučio je pokrenuti eksperiment s osnovnim dohotkom. Izabrat će 3000 osoba u dvije američke savezne države, od kojih će 1000 nasumično izabranih primati po 1000 dolara mjesečno u periodu od 3 do 5 godina.
 
U 2016. glasači u Švicarskoj su odbili prijedlog uvođenja univerzalnog osnovnog dohotka. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.