Financial Times proglasio Georgea Sorosa osobom godine

Foto: EPA

FINANCIAL Times proglasio je Georgea Sorosa osobom 2018. godine.    

Kako piše na stranicama tog međunarodnog poslovnog lista, osobom godine netko se uglavnom imenuje zbog svojih postignuća, no Soros je ove godine izabran i zbog vrijednosti koje predstavlja.

Tako Soros, prema mišljenju Financial Timesa, predstavlja liberalnu demokraciju i otvoreno društvo; ideje koje su pobjednički proizašle iz vremena hladnog rata. Više od tri desetljeća George Soros se filantropski bori protiv autoritarnosti, rasizma i netolerancije. Zbog svoje dugogodišnje predanosti medijskim slobodama i ljudskim pravima, piše Financial Times, navukao je na sebe bijes autoritarnih režima i nacionalističkih populista kojima sve više raste popularnost, pogotovo u Europi.

"Čak su me nazvali antikristom"

"Krive me za sve što postoji, čak su me nazvali antikristom", nasmijao se Soros.

"Volio bih da nemam toliko neprijatelja. No vjerojatno je to zbog toga što neke stvari ipak radim kako spada", dodao je.

Na meti Trumpa

Tako je, primjerice, američki predsjednik Donald Trump, koji Sorosu zamjera što podržava demokrate, potaknuo priče da je Soros financijski potpomagao povorci migranata iz Srednje Amerike. Soros je stoga bio prvi u nizu ciljanih žrtava kritičara Trumpa kojima su u listopadu poslane eksplozivne naprave. 

Vječan borac

Soros se tijekom svoje karijere borio s raznim društvenim problemima, od migracija do diskriminacije Roma u Europi, a nedavno i Rohindža u Mjanmaru, piše Financial Times.

"George je vječan borac, no umjesto čizmama i bakljama, naoružan je velikom čekovnom knjižicom i liberalnim stajalištima", rekao je Mark Malloch Brown, bivši zastupnik u britanskom parlamentu i dugogodišnji prijatelj Georgea Sorosa.

U kasnijim godinama svoga života Soros je počeo gledati izvan svoje ovoživotne ostavštine. Prvotno je planirao kako će zaklada trajati samo za vrijeme njegovog života, no prošle je godine prenio 18 milijardi dolara iz svog obiteljskog ureda na račun neprofitne organizacije Open Society Foundations, koja radi na izgradnji demokratskog i građanskog društva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.