FININA analiza godišnjih financijskih izvještaja koji su sastavljeni i obrađeni prema pretežitoj djelatnosti, pokazala je da u posljednjih dvadeset i više godina prema brojnosti dominiraju poduzetnici u području djelatnosti trgovine, a tako je bilo i 2022. godine u kojoj su bili najuspješniji i po dobiti.
Od 150.846 poduzetnika u 2022. godini, njih 28.323 ili 19 posto poslovali su u djelatnosti trgovine. Prema brojnosti slijede poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima sa 16 posto, građevinarstvu s udjelom od 13.6 posto i prerađivačkoj industriji s gotovo 11 posto udjela u ukupnom broju poduzetnika.
Najviše zaposlenih u prerađivačkoj industriji
Prema neto dobiti u 2022. godini najbolji su poduzetnici u trgovini s 13.7 milijardi kuna što je povećanje od 25.2 posto u odnosu na 2021. godinu. Kod 150.846 poduzetnika u 2022. godini bilo je 996.213 zaposlenih što je za 42.687 ili 4.5 posto više nego 2021. godine.
Najveći broj zaposlenih bio je, kao i ranijih godina, u prerađivačkoj industriji i trgovini. Prerađivačka industrija imala je 238.583 zaposlena (24 posto), a trgovina 192.887 (19.4 posto). Nominalno, broj radnika najviše je porastao u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (10.054), trgovini (6729) te prerađivačkoj industriji (6381).
Najveći nominalni pad broja zaposlenih bio je kod poduzetnika u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja gdje ih je u odnosu na 2021. godinu bilo 1100 manje.
Najveći rast prihoda u opskrbi električnom energijom
Najveće prihode i rashode ostvarili su poduzetnici u području trgovine (346.1 milijardu kuna prihoda i 329.1 milijardu kuna rashoda), prerađivačkoj industriji (260 milijardi kuna prihoda i 244.6 milijardi kuna rashoda) te poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije (106.1 milijardu kuna prihoda i 104 milijarde kuna rashoda).
Najveći rast ukupnih prihoda, u odnosu na 2021. godinu, ostvarili su poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije (95.6 posto) te u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (44.3 posto).