Ferala više nema, ali "Greatest Shits" živi i dalje!

IAKO je Feral Tribune ugašen, "Greatest Shits of the Year" ipak su izabrani! Zvijezde Feralovog Championshita preselile su se u novopokrenuti Kupusov list gdje su im dodijeljene godišnje nagrada za iznimne doprinose hrvatskom mudroslovlju, a sve pod nadzorom Predraga Lucića koji je ovu rubriku uređivao i u Feralu.

Zlatni Kupusov kup za kupusariju godine tako je osvojio Nino Đula za reportažu koja je u kolovozu 2008. godine objavljena u Jutarnjem listu. "Jabuke su mu poput djevojaka. Hranu za krave prebire po prstima tako zadovoljno da se čini kako bi je i sam kušao. Bika bi ljubio među rogove", napisao je Đula u reportaži o imperiju Ivice Todorića. Zlato je za dlaku izmaklo kardinalu Josipu Bozaniću, koji se za izjavu "Ženidba i obitelj nisu nikakva privatna stvarnost koju svatko za sebe može slobodno oblikovati" morao zadovoljiti Srebrnim Kupusovim kupom za kupusariju godine. Brončani Kupusov kup pripao je Marku Matiću, koji je u Hrvatskom listu napisao: "Zašto baš 16. meridijan prolazi kroz Zagreb, zašto nije 15. ili 17., premda vjerujem da je samo dragi Bog gospodar svih brojeva. Da nam sotonisti nisu uvalili namjerno 16. meridijan u ovu bogomdanu, Medvednicom zagrljenu, prirodnu ljepotu?"

Osim glavnih nagrada, svakako treba izdvojiti još neke laureate. Tako je Kupusov kup za gospodarstvo pripao Damiru Polančecu koji tvrdi da na dionicama "nitko nije izgubio, svi su zaradili", a Kupusov kup za medicinu dobio je ministar zdravstva Darko Milinović koji je tu čast zaslužio sljedećim zaključkom: "U Švicarskoj i Austriji čekate tri godine na operaciju, u skandinavskim zemljama tri do četiri, a u SAD-u i do deset godina. U tom smislu hrvatski zdravstveni sustav najbolji je u Europi".

Kupusov kup za logiku pripao je Mati Arloviću, koji je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju u veljači 2008. godine kazao kako "SDP nije izgubio izbore jer nije ni bio na vlasti", a Kupusovim kupom za stručnost nagrađen je Damir Bajs koji kaže: "Svaki ministar ne mora biti stručnjak. Važno je da provodi političku volju vlade RH, a to je u mojem slučaju - razvoj turizma". Naravno da rubrika "Shits of the Year" nije mogla proći ni bez Milana Bandića, koji je dobio čak dva Kupusova kupa - za statistiku i antropologiju. "Stanje nije zabrinjavajuće dok se stadion ne sruši" i "Ja poznajem svih 800.000 ljudi u Zagrebu" su izjave zbog kojih je Bandić dobio dva prestižna priznanja.

I za kraj, posebno izdvajamo Kupusov kup za slobodu medija, koji je pripao Marku Perkoviću Thompsonu. "One klošare koji sebe nazivaju novinarima više nećemo akreditirati i ne želimo da dolaze na naše koncerte, to nisu novinari, to su klošari. Naše je pravo akreditirati novinare koje mi želimo i to pravo ćemo iskoristiti", rekao je Thompson kojem je također pripao Kupusov kup za eros & thanatos, a koji je zaradio izjavom: "Doći ćemo i u Istru, u Pulu, u Arenu, u krajeve gdje još ima komunizma. Ubit ćemo komunizam! Komunizam nećemo ubiti nasiljem, već ljubavlju, jer mi nismo nasilnici. Pobijedit ćemo ljubavlju, jer ljubav ruši sve zidove".

"'Greatest Shits' je kultna rubrika i bilo bi šteta da nagrade nisu podijeljene"

U uvodniku Kupusovog lista glavni urednik časopisa Ivan Kralj ističe kako se ovo štivo može konzumirati tijekom čitave godine, a cilj "Kupusa" je prije svega rasvijetliti kulturna zbivanja u 2008. godini. Jedno od važnijih takvih zbivanja, kaže nam Kralj, svakako je ukidanje Feral Tribunea koji je bio prostor slobodne javne riječi. "Željeli smo podsjetiti da je ukinut jedan časopis", odgovara nam Kralj na pitanje kako je odlučio preuzeti Feralovu rubriku "Greatest Shits". "Ta rubrika je doista kultna i sigurno bi mogla pronaći prostor i u nekim drugim novinama. Neke imitacije ove rubrike postoje, ali nikad nisu dostigle razinu Feralove ", kaže Kralj i dodaje kako je Predrag Lucić izišao u susret Kupusovom listu i dodijelio nagrade koje je ranije dodjeljivao u Feralu. "Sistematski su se prikupljale izjave osoba koje djeluju u javnom prostoru i svojim izjavama ga obogaćuju ili zagađuju. Bilo bi doista šteta da se to nije objavilo", kaže Kralj, te ističe kako sigurno ima još dosta izjava koje su u ovu rubriku mogle biti uvrštene s obzirom na "bogatstvo hrvatskog javnog govora".

"Kupusov list je daleko kvalitetniji od lifestyle časopisa koji se mogu pronaći na kiosku"

Ideja za pokretanje Kupusovog lista pojavila se još prije pet godina, odmah nakon pokretanja stranice kupus.net i porasta njene popularnosti među čitateljima. "To je bila ideja naših čitatelja, koji su nam od početka pisali i tražili tiskano izdanje Kupusa", kaže Kralj koji ističe kako ga nije strah pokrenuti časopis u jeku gospodarske krize jer osnovni cilj Kupusa nije ostvariti profit već prekinuti stagnaciju kulturnih časopisa na hrvatskoj sceni i promijeniti poimanje onih od kulture odviknutih čitatelja što bi kulturni časopis trebao biti.

"Svatko tko primi u ruke Kupusov list vidjet će da se radi o izdanju koje daleko prelazi kvalitetu lifestyle časopisa koji se mogu naći na kiosku što se tiče tiska, dizajna i svega ostalog. Ovaj časopis doživljavam kao kulturni proizvod, ne sredstvo stjecanja profita", kaže Kralj koji vjeruje kako je svima jasno da se na Kupusu nitko neće obogatiti, a toj izjavi u prilog idu i ekstremno niske cijene oglašavanja. "Na taj način privukli smo oglašivače koji se ne oglašavaju u standardnom tisku, poput kazališta ili kina, koji su kulturni producenti, ali nisu ekonomski snažni. No, odlučili su se na tu relativno malu investiciju, iako naslijepo, i mislim da su se ugodno iznenadili kad su vidjeli gotov proizvod", kaže nam Kralj.

Glavni urednik Kupusovog lista u našem je razgovoru također poručio čitateljima kako će izdavati časopis dok god za njega bude bilo interesa publike, a taj se interes već pokazuje s obzirom da su prvi kontingenti koji su dostavljeni nekim knjižarama već rasprodani. Kupusov list trenutno je dostupan u opskrbljenijim zagrebačkim knjižarama i putem izravnih narudžbe preko stranice kupus.net (uz besplatnu poštarinu), a uskoro će se Kupusov list moći naći i u knjižarama u drugim hrvatskim gradovima.

Petar Vidov
Foto: Kupusov list

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.