KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Fakultet organizacije i informatike printa 3D maske protiv koronavirusa

Foto: Fakultet organizacije i informatike

FAKULTET organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) priključio se akciji 3D printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja, koju na nacionalnoj razini koordinira Hrvatski studentski zbor.

3D viziri sprječavaju kapljično širenje virusa

FOI je tako iskoristio svu raspoloživu tehnologiju FOI-jevog Internet of Things laboratorija pod vodstvom doc. dr. sc. Borisa Tomaša, kako bi pomogao u izradi okvira i sklapanja vizira koje kao zaštitne maske koristi medicinsko osoblje.

Naime, takve maske susprežu bilo kakvu vrstu kapljične transmisije i tako pomažu u sprečavanju širenja zaraze koronavirusom.

Dekanica: Sada je izrazito važno pokazati solidarnost

"Na taj smo način pokazali da njegujemo socijalnu osjetljivost među građanima, a posebno među akademskom zajednicom, što je ujedno i jedan od stupova akademskog djelovanja, a to je društveno djelovanje. Izrazito je važno u ovim otegotnim životnim okolnostima pokazati solidarnost na svim razinama i ako je moguće pomoći onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnije. FOI je odmah ovdje prepoznao svoju ulogu i rado smo se uključili u ovu akciju, uspješno koordiniranu na razini cijele Hrvatske", istaknula je dekanica FOI-ja, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Viziri se isključivo doniraju

FOI u ovom trenutku raspolaže s ukupno pet 3D printera (dio njih je posuđen kroz proces prikupljanja sredstava za provođenje akcije) te u 10 sati neprekidnog rada FOI može proizvesti 50 komada 3D printanih zaštitnih vizira. Docentu Tomašu su se u ovom procesu priključili i neki drugi asistenti i profesori s Fakulteta organizacije i informatike, stoga je moguće da će FOI moći proizvesti još i više.

"Do sada su viziri distribuirani pedijatrijskim ambulantama i ambulantama opće prakse u Varaždinu i Koprivnici, čime zapravo opskrbljujemo zdravstvene ustanove ne samo u našem gradu, već i široj okolici. Sada nam je cilj proizvesti dovoljno zaštitnih vizira za sve pedijatre te liječnike dentalne medicine na području Varaždinske županije, a interes su iskazale i Ljekarne Varaždinske županije", poručila je dekanica.

Zbog mnogih upita koje primaju važno je naglasiti da FOI vizire ne prodaje, već ih isključivo donira potrebitima, stoga svi koji su u potrebi i željeli bi primiti ovakvu donaciju mogu se javiti FOI-ju na mail pr@foi.unizg.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.