Faber smijenjen s još jedne dužnosti, Vlada ukinula fantomski ured

VLADA je danas, neki će reći - prekasno, zabranila zapošljavanje u državnoj upravi do 2010. godine, i odlučila da se Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, treba ukinuti. Ured je osnovan 2007. godine odlukom vlade, a populariziran je dvije godine kasnije nakon što je fotografija table na ulazu u Ured proširena putem elektronske pošte, s naslovom - "Zna li tko što ovi rade?".

Ali Vlada se nije odlučila obračunati sa zatečenim stanjem prekobrojnih službenika plaćenih iz državnog proračuna, pa tako čak ni zaposlenici spomenutog ureda neće biti otpušteni nego će ih se zbrinuti u ministarstvima.

Odučili su i pod hitno u saborsku proceduru poslati Zakon o osnovicama plaće u javnim službama s ugrađenim parafiranim sporazumom donesenim nakon pregovora sa sindikatima uoči svibanjskih lokalnih izbora, i to pod pritiskom sindikata koji su u kašnjenju ovog postupka uvidjeli da su prevareni i poručili kako  prekidaju sve pregovore s Vladom protiv čijih će se odluka boriti sudskim putem. Podsjetimo, Index je prvi uočio da je Vlada "zaboravila" implementirati Sporazum u spomenuti Zakon, što je dovelo do pobune sindikata te ispravljanje nepravde. Vlada je na današnjoj sjednici odbila i sve amandmane oporbe na proračun.

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade Vladimir Faber, bivši ravnatelj policije koji je dospio u nemilost vladajućih, smijenjen je s još jedne dužnosti. Također, s glasnogovornice Vlade razriješena je Sunčica Glavak, a na tu je dužnost imenovana Martina Banić, zamjenica predstojnika Ureda za odnose s javnošću i žena koja je radila s Jadrankom Kosor  u ministarstvu branitelja.

Grbić imenovan ravnateljem policije



Na sjednici je Vlada razriješila i ponovno imenovala više državnih tajnika i ravnatelja uprava u pojedinim ministarstvima i Vladinim uredima. To je učinjeno prema Zakonu o primopredaji vlasti, po kojemu su državni dužnosnici obavezni u roku od 60 dana nakon izbora nove Vlade svoje mandate staviti na raspolaganje. 

Oliver Grbić imenovan je glavnim ravnateljem policije, na dužnostima su ostali Jozo Sarač, kao državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Igor Lučić kao državni tajnik Ureda za odnose s javnošću i Zlatko Mehun kao državni tajnik Ureda za odnose s javnošću. 

Dosadašnji predsjednik Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru Branko Vukelić i član te koordinacije Vladimir Faber razriješeni su dužnosti, novim predsjednikom imenovan je ministar Božidar Kalmeta, a članovima Oliver Grbić i Pjer Šimunović. 


Druge odluke

Usvojen je i Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za korištenje vodne snage radi proizvodnje električne energije društvu Hrvatska elektroprivreda d.d. Zagreb u HE Lešće na rijeci Dobri, te upućen Hrvatskom saboru na donošenje. 

Vlada je prihvatila Izviješće o provedbi Zajedničkog memoranduma o socijalnom uključivanju Republike Hrvatske, za razdoblje od siječnja 2008. godine do ožujka 2009. godine.

Donesena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o imenovanju predsjednice i članova Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za Svjetsku izložbu EXPO 2010, Shangai, Narodna Republika Kina. 

Prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade RH nad 6. međunarodnim festivalom kazališta slijepih i slabovidnih BIT, koji će se održati u Zagrebu od 1. do 7. listopada 2009. godine, te nad 5. međunarodnim znanstveno-stručnim skupom o naftnom gospodarstvu, koji će se održati u Šibeniku, od 29. rujna do 1. listopada 2009. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.