Evo koliko je selfieja uslikano na selfie-stupovima mladog HDZ-ovca u Splitu

Foto: Facebook/Index

GRAD Split koji je prošle godine za 240 tisuća kuna od HDZ-ovog "izumitelja" Luke Vidovića, poznatog i po fotografiji na kojoj na rukama nosi HDZ-ovog župana Blaženka Bobana, nabavio tri fotostupa za područje Splita otkrio je nove informacije o stupovima. 

Iz Grada su u odgovoru Dalmatinskom portalu naveli kako su Vidoviću već platili cijeli iznos te da to uključuje i jednogodišnje održavanje te cloud smještaj uslikanih fotografija.

"Predmetni iznos, u koji je uključeno i sufinanciranje Splitsko-dalmatinske županije, je već plaćen nakon isporuke i montaže predmetnih foto stupova te uz isporuku, montažu i rad 3 foto stupa uključuje jednu godinu održavanja te održavanja aplikacije i cloud smještaja slika korisnika foto stupova. Ugovor vrijedi do 3/2020. Sam ugovor o održavanju procjenjuje se na iznos od ukupno 1-3.000 kuna ovisno o paketu, te ćemo ovisno o interesu i broju korisnika procijeniti hoćemo li i koji paket odabrati, što će biti u ožujku 2020. godine", stoji u odgovoru iz Grada. 

Novinari su ih pitali i koliko su se koristili selfie-stupovi i jesu li se isplatili.

Čini se da iz Grada nisu baš zadovoljni brojkama uslikanih fotografija sa selfie-stupova, kažu da se nadaju da će biti veće da opravdaju ulaganje

"Pema podacima iz sustava, ukupan broj fotografija koje su napravili sva tri foto stupa iznosi 16.356 komada, pri čemu je najviše napravio stup na Vidilici, 9840 komada. Oštećeni stup na Poljudu napravio je 2103 fotografije, a na Matejuški 4416. Je li navedeni broj korištenja (pri čemu o godišnjem broju možemo govoriti tek za 7 mjeseci) očekivan ili ne, i je li dovoljan ili ne, teško je reći, ali je činjenica da sva smart-city rješenja koja grad postavlja, uključivo i foto stupove, javne bicikle, pametne klupe ili nešto treće koristi sve veći broj ljudi, što nas kao grad koji smatra da sva rješenja koja pomažu građanima ili posjetiteljima imaju smisla, svakako veseli i nadamo se da će te brojke biti i veće u budućnosti kako bi opravdale ulaganja", odgovorili su iz Grada Splita. 

Splitske vlasti, dakle, neizravno priznaju da nisu baš zadovoljne rezultatima "izuma" HDZ-ovog "inovatora", što i ne čudi s obzirom na to da je samo u srpnju u Splitu boravilo 190 tisuća turista, uz 180 tisuća ljudi koji žive u tom gradu, a stupovi u Splitu stoje već pet mjeseci. Uz to, može se pretpostaviti da oni koji se odluče na korištenje stupa ne uslikaju samo jednu fotografiju, što znači da bi broj korisnika mogao biti poprilično manji od broja ukupnih fotografija. 

HDZ-ovac dobio od Ministarstva 1,3 milijuna kuna

Inače, mladi HDZ-ovac je za selfie stupove na natječaju koji raspisuje Ministarstvo gospodarstva dobio gotovo 1,3 milijuna kuna. Riječ je o novcu koji dolazi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, i to iz programa "Inovacije novoosnovanih tvrtki malih i srednjih poduzetnika". Najviši mogući iznos dodijeljenih sredstava bio je 1,4 milijuna kuna.

Iako se kao jedna od važnijih karakteristika selfie-stupa ističe da je "otporan na vandalizam", onom na Poljudu lopov je uspio iščupati solarno napajanje i bateriju i onesposobiti ga. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.