Euro ojačao prema dolaru

Ilustracija: EPA

TEČAJ eura danas je blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima dosegnuvši nakratko najviše razine u 11 dana, jer investitori očekuju da bi Washington i Peking uskoro mogli postići dogovor kojim bi okončali trgovinski rat.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1068 dolara, što znači da je ojačao 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. To mu je najviša cijena prema dolaru od 7. studenoga.

Blagi optimizam po pitanju trgovinskih pregovora

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pak skliznuo blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak, na 97,90 bodova.

Blagi optimizam u pogledu napretka u američko-kineskim pregovorima pripisuje se izvješću koje je u nedjelju objavila kineska novinska agencija Xinhua, a u kojem kaže da su dvije strane preko vikenda vodile konstruktivne razgovore.

Izvozno orijentirano europsko gospodarstvo trpi negativne posljedice 16-mjesečnog trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine, dva najveća svjetska gospodarstva. Rat carinama uzeo je danak u svjetskom proizvodnom sektoru, podsjeća Reuters.

Tečaj kineskog juana, najosjetljivijeg na trgovinski sukob, na inozemnim je tržištima blago oslabio prema dolaru. Prema najnovijim podacima njime se trgovalo po 7,0142 juana za dolar, što znači da mu je cijena za 0,1 posto oslabila prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak.

"Tečaj juana prema dolaru iznad sedam juana za dolar pokazuje kako tržište još nije uvjereno da je nekakvo rješenje blizu", rekao je Marshall Gittler, valutni analitičar u tvrtki ACLS Global.

Među većim dobitnicima bila je jutros britanska funta zahvaljujući, između ostaloga, očekivanjima da bi konzervativna stranka mogla osvojiti većinu na izborima 12. prosinca. Funta je u takvom ozračju ojačala 0,3 posto, na 1,2945 dolara i na 85,41 penija za euro. Dosegnula je tako najvišu razinu u 17 dana prema dolaru i najvišu u šest mjeseci prema euru.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.