EU šef diplomacije: Putin čeka generala Zimu da dođe i pomogne ruskoj vojsci

Foto: EPA

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da je moralna dužnost zemalja G7 pomoći Ukrajini, s potencijalno oštrom zimom na putu.

"Zima dolazi. Putin čega generala Zimu da dođe i pomogne ruskoj vojsci", rekao je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova G7 u njemačkom gradu Muensteru, ciljajući na to da ruski predsjednik računa da bi zima mogla pomoći njegovoj vojsci. 

Šef diplomacije Europske unije Borell je okrivio Rusiju za "sustavno uništavanje Ukrajine bombardiranjem i uništavanjem civilne infrastrukture nakon što moskovska vojska nije uspjela pobijediti na bojnom polju", 

“Milijuni Ukrajinaca više nemaju pristup električnoj energiji, a ono što je Putin spreman učiniti je staviti zemlju u mrak zimi”, rekao je Borrell.

Dodao je da je obveza nastaviti s podrškom Ukrajini, pružati joj oružje za obranu, osigurati ekonomsku i financijsku potporu i "doprijeti do cijelog svijeta kako bismo objasnili koji su uzroci i posljedice ovog rata".

Ovotjedni sastanak najrazvijenijih zemalja G7 okupio je u Njemačkoj čelnike Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.