Europska Komisija (EK) je danas odobrila dvije genetski modificirane kulture kukuruza i produljila odobrenje uporabe još jedne kulture genetski modificiranog kukuruza za hranu za ljude i životinje, priopćeno je danas iz EK.
Dopušta se upotreba, ali ne i uzgoj
Odlukama Komisije o odobrenju dopušta se uvoz tog genetski modificiranog kukuruza samo za upotrebu u hrani i hrani za životinje, ali ne i za uzgoj u EU-u. Taj kukuruz prošao je sveobuhvatan i strog postupak procjene kojim se osigurava visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša, stoji u priopćenju.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je pozitivnu znanstvenu procjenu u kojoj je zaključila da je taj genetski modificirani kukuruz jednako siguran kao i konvencionalni kukuruz, objavila je EK.
Odobrenja vrijede 10 godina, a svi proizvodi proizvedeni od tih genetski modificiranih usjeva podlijegat će strogim pravilima EU-a o označivanju i sljedivosti. Komisija ima pravnu obvezu odlučiti o tim odobrenjima nakon što države članice nisu postigle kvalificiranu većinu u korist ili protiv odobrenja u Stalnom odboru i kasnijem žalbenom odboru, stoji u priopćenju.
Više informacija o genetski modificiranim organizmima u EU-u dostupno je ovdje, podsjećaju iz EK.