EU namjerava ograničiti račune za mobilni internet

EUROPSKA UNIJA priprema teren za uvođenje mjere kojom će se spriječiti mogućnost "nabijanja" računa prilikom surfanja internetom putem mobilnih uređaja, prenosi danas britanski BBC.

Korisnici usluge pristupa internetu putem mobilnih uređaja u zemljama članicama EU-a sada mogu dobrovoljno zatražiti od svojeg operatera da im ograniči pristup internetu nakon što njihov račun dosegne određeni unaprijed dogovoreni iznos, posebno ako se koristi "data roaming", odnosno mogućnost pristupa mreži iz neke druge europske zemlje.

No 1. srpnja ove godine na snagu će stupiti novi pravilnik koji će tu obvezu uvesti za sve korisnike, a onima koji do toga roka sa svojim operaterom ne ugovore spomenuti limit, on će se "po sili zakona" odrediti na iznos od 50 eura.

Mjera zaštite korisničkih računa snizit će cijene "data roaminga" u Europi


Europska povjerenica za digitalne programe Neelie Kroes objasnila je kako će mjera zaštite protiv neograničenog korištenja interneta na mobilnim uređajima, koja je često rezultirala šokantnim računima, biti dobar korak naprijed u izgradnji povjerenja klijenata prema operaterima, koji koriste njihove usluge putujući zemljama Europe.

To im je povjerenje, objašnjava Kroes, posebno važno kod poslovnih ljudi i osoba koje su zbog prirode posla prisiljene koristiti internetsku vezu u svakom trenutku.

Ona je dodala da će protiv onih operatera koji neće poštovati ugovorene limite svojih korisnika biti primijenjene određene sankcije, a glasnogovornik Povjerenstva za digitalne programe EU-a Jonathan Todd potvrdio je kako će najnovija mjera vrlo vjerojatno donijeti sniženje cijena "data roaminga" u Europi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.