EU je poljskim antigej gradovima uskratila financiranje

Ilustracija: EPA

EUROPSKA UNIJA uskratila je financiranje za šest poljskih gradova koji su se prozvali "zonama bez LGBT-a". 

Europska komisija potvrdila je da se zalaže za jednakost svih ljudi. 

"Države članice i državna tijela moraju poštovati vrijednosti Europske unije i temeljna prava", napisala je na Twitteru Europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli dodavši da su odbijene prijave šest poljskih gradova. O kojim je sredinama riječ, Europska komisija nije željela otkriti, pravdajući se internim pravilima da se takve informacije ne objavljuju. 

Gradovi su se prijavili za program twinninga koji povezuje gradove kako bi "zajamčili mirne odnose" i "ojačali međusobno razumijevanje i prijateljstvo" među europskim građanima. 

Program osigurava financiranje do 25 tisuća eura. 

Dostupnost svim građanima

Predviđeno je da program mora biti dostupan svim europskim građanima, bez obzira na njihov spol, rasu, etničku pripadnost, uvjerenja, godine, seksualnu orijentaciju itd.

Predstavnici šest gradova jednostavno nisu uspjeli uvjeriti povjerenstvo za ocjenjivanje pristiglih prijava da ispunjavaju te zahtjeve. 

Glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz za CNN je rekao kako su prijave odbijene zato što nije bilo jasno da će projekt biti u skladu s općim značajkama i ciljevima projekta. 

Na Twitteru se oglasila i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

"Naši ugovori osiguravaju da je svaka osoba u Europi slobodna biti onakva kakva jest, živjeti gdje želi i voljeti koga želi", napisala je Von der Leyen. 

U ožujku je Međunarodni opservatorij za ljudska prava objavio kako se jedna trećina poljskih gradova izjasnila kao "slobodna od LGBT ideologije". 

Iako su stavovi Poljaka spram LGBTIQ populacije sve pozitivniji, istospolni brakovi nisu legalni te je pretežno katolička zemlja jedna od najkonzervativnijih i najstrožih u Europi što se tiče prava LGBTIQ populacije. 

Ranije ovoga mjeseca, nizozemski grad raskinuo je veze sa sestrinskim gradom u Poljskoj nakon što se potonji proglasio tzv. "zonom bez LGBT-a". 

Nieuwegein, grad nedaleko od Utrechta, objavio je izjavu u kojoj najavljuje neposredni prekid svog prijateljskog odnosa s poljskim gradom Pulawy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.