Estonija je prva država koja će u gradovima imati besplatan javni prijevoz

Screenshot: YouTube
 
TALLINN, glavni grad Estonije, jedan je od rijetkih europskih gradova koji se može pohvaliti petogodišnjim besplatnim prijevozom za sve građane, piše portal Popup.
 
O besplatnom javnom prijevozu odlučili su građani Tallinna na referendumu koji se održao prije pet godina, a Allan Alakula, šef ureda EU-a u Tallinnu, kaže kako bi o svim dugoročnim planovima građani morali imati pravo glasa. 
 
Nakon pet godina besplatnog prijevoza, Alakula kaže kako Tallinn nema gubitaka. "Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego smo izgubili od uvođenja besplatnog prijevoza. Sretni smo što se veliki broj ljudi odlučio registrirati kao stanovnici Tallinna kako bi iskoristili besplatan javni prijevoz", kazao je Alakula. 
 
Dodaje kako se pri planiranju besplatnog javnog prijevoza najviše računalo na građane slabijeg imovinskog stanja. "Računali smo kako će ovu pogodnost koristiti građani s niskim i srednjim prihodima. No, koriste ga i građani s iznadprosječnim prihodima jer im javni prijevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, kina, kazališta... Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo pa korist imaju i lokalne tvrtke. Grad je oživio, što se osjeti i u prihodima grada", dodaje Allan Alakula, šef ureda EU-a u Tallinnu.
 
Porasle cijene parkiranja
 
Alakula kaže kako je glavni grad Estonije prije uvođenja besplatnog javnog prijevoza bio zagušen autima, a zrak je sada puno čišći. S uvođenjem besplatnog prijevoza porasle su cijene parkiranja, no Alakula kaže kako se nitko ne žali jer postoji besplatna alternativa. 
 
Oni koji u Tallinn dolaze automobilima iz udaljenih mjesta i koriste uslugu besplatnog javnog prijevoza, a na rubnim dijelovima grada parkiraju automobil ne moraju platiti niti parking.
 
Primjer glavnog grada slijedit će i ostali. Vlada već ove godine planira uvesti besplatni javni prijevoz u sve gradove Estonije čime bi ta zemlja postala po tome prva na svijetu. 
 
Besplatni javni prijevoz predmet je rasprava ili već postoji u nekim gradovima Poljske, Njemačke i Francuske. "Trenutno i Pariz razmatra uvođenje besplatnog javnog prijevoza, uglavnom kako bi smanjio zagađenje u centru grada. Kad takav grad donese odluku o besplatnom gradskom prijevozu, sigurno će ga slijediti i ostali", zaključuje Allan Alakula, šef ureda EU-a u Tallinnu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.