Erdogan kaže da je na prošlim izborima u Istanbulu bilo organizirane korupcije

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da je odluka o novim izborima za gradonačelnika Istanbula važan korak prema jačanju demokracije, dodavši da su izbori u ožujku bili zasjenjeni "organiziranom korupcijom".

Izborno povjerenstvo donijelo je u ponedjeljak odluku da će se novi izbori u Istanbulu održati 23. lipnja nakon što je poništilo one održane 31. ožujka na kojima je izgubio kandidat Erdoganove stranke AKP, u potezu koji je izazvao optužbe oporbe za diktaturu. 

"Mi to vidimo kao važan korak prema jačanju naše demokracije", rekao je  Erdogan zastupnicima u parlamentu iz redova AKP-a.

"Smatramo da je na izborima za gradonačelnika Istanbula bilo organizirane korupcije i nezakonitosti."

Također je kazao da će kandidat AKP-a biti bivši premijer Binali Yildirim, kao i na izborima koji su poništeni.

Oporba neće bojkotirati izbore

Turska glavna oporbena stranka CHP odlučila je u utorak da neće bojkotirati nove izbore, izvijestila je televizija NTV.

CHP-ov kandidat Ekrem Imamoglu tijesno je pobijedio na izborima u ožujku i dobio je mandat za vođenje grada prošli mjesec.

Čelnik CHP-a Kemal Kilicdaroglu rekao je zastupnicima svoje stranke u parlamentu kako vjeruje da će Imamoglu, koji će opet biti njihov kandidat, pobijediti i na izborima 23. lipnja i dodao je da izborno povjerenstvo šteti zakonima, pravosuđu i pravdi.

Zapadne saveznice Turske izrazile su zabrinutost zbog poništenja izbora. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da ta odluka nije transparentna niti shvatljiva.

"Odluka visokog izbornog povjerenstva da proglasi nevažećima rezultate lokalnih izbora u Istanbulu i da naloži nove izbore nije transparentna niti je nama shvatljiva."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.