Erdogan prijeti Kurdima: Bit će kasno kad zatvorimo sve ventile i kad ne budete mogli doći do hrane

Foto: Gulliver Getty

TURSKI predsjednik Tayip Erdogan upozorio je da će irački Kurdi biti gladni ako njegova zemlja zaustavi promet kamionima preko granice sa sjevernim Irakom, dodavši da su moguće sve vojne i ekonomske mjere protiv te susjedne zemlje.

Erdoganova izjava, jedna od najoštrijih nakon jučerašnjeg referenduma održanog u iračkoj poluautonomnoj kurdskoj regiji, uslijedila je nakon što su iračke i turske vojne snage izvele zajedničke vojne vježbe u blizini turske granice sa sjevernim Irakom.

Nametanje sankcija

I dok prvi rezultati pokazuju veliku potporu stanovništva neovisnosti, Turska - dugogodišnja i glavna veza sjevernog Iraka s ostatkom svijeta, referendum vidi kao prijetnju vlastitoj sigurnosti te strahuje da će potaknuti separatizam među kurdskim stanovništvom Turske.

"Iznenadit će se kada započnemo s nametanjem sankcija", rekao je Erdogan u govoru koji je izravno prenosila televizija. "Ali bit će kasno kada zatvorimo sve naftne ventile i prekinemo sve njihove prihode i kad ne budu u stanju doći do hrane kada naši kamioni prestanu prelaziti granicu prema sjevernom Iraku."

Turska, dom najveće kurdske zajednice u regiji, već 30 godina se na jugoistoku zemlje, koji graniči sa sjevernim Irakom, bori s kurdskim pobunjenicima.

72 sata

Irak dao 72 sata za predaju kontrole na aerodromima u Kurdistanu

Irak je u utorak dao kurdistanskoj regionalnoj vladi rok od tri dana da preda kontrolu nad svojim zračnim lukama saveznim tijelima kako bi izbjegla međunarodni zračni embargo, objavio je premijer Haider al Abadi, a prenijela državna televizija.


Abadi je pojasnio da se eventualna zabrana ne bi odnosila na humanitarne i druge hitne letove s time da bi oni unaprijed trebali dobiti dopuštenje Bagdada. Rok ističe u petak u 12,00 sati po GMT-u.

Zatvaranje granica

Bagdad je prošli tjedan zatražio od stranih zemalja da ukinu izravne letove u međunarodne zračne luke u Erbilu i Sulejmaniji ali samo je Iran zaustavio letove za te aerodrome u iračkom Kurdistanu.

Bagdad je također zatražio od susjednih zemalja da zatvore granicu s iračkim Kurdistanom ako njegove vlasti do petka ne predaju kontrolu nad graničnim prijelazima saveznim vlastima.

Vlasti u Bagdadu, susjedne države Iran, Turska i Sirija, kao i SAD, europske zemlje i UN protivile su se održavanju referenduma.

Po različitim izvorima, odaziv na referendum bio je između 72 i 78 posto. Konačni rezultati trebali bi biti objavljeni u roku od tri dana od referenduma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.