EK odobrio smjernice o označavanju proizvoda iz ilegalnih izraelskih naselja

Foto: Hina

EUROPSKA komisija je jutros usvojila smjernicu o primjeni "obavijesti" za potrošače o porijeklu proizvoda iz okupiranih područja Palestine, potvrdio je europski dužnosnik.

Zbog odluke je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u Jeruzalemu odmah pozvan europski veleposlanik u Izraelu Lars Faaborg-Andersen.

Iako Komisija pokušava umanjiti njen značaj, smjernica jasno navodi da EU ne priznaje izraelsku suverenost izvan granica nakon lipnja 1967. godine bez obzira na status okupiranih teritorija prema izraelskim zakonima, piše Haaretz.

> Glavni grad Islanda proglasio bojkot svih izraelskih proizvoda


Prema usvojenom dokumentu, za provedbu smjernica će biti zadužene nadležne nacionalne agencije i institucije u 28 članica EU. Uvođenje sankcija protiv onih koji ne označe porijeklo proizvoda je obvezujuće.

Izraelski ministar vanjskih poslova je reagirao izjavom da je EU "izabrao, zbog političkih motiva, poduzeti neobičan i diskriminirajući korak" u trenutku kada je Izrael suočen s valom terora. Ministarstvo u priopćenju izražava "iznenađenje, čak i ljutnju činjenicom da je EU izabrao implementirati dvostruke standarde protiv Izraela, ignorirajući 200 teritorijalnih sporova koji se danas odvijaju diljem sviejta, uključujući unutar EU ili na samom pragu Izraela."

Navod Europske komisije da je riječ o "tehničkom koraku" je nazvan "neutemeljenim i ciničnim".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.