Egipat bira novi parlament

Foto: Hina

EGIPĆANI izlaze na parlamentarne izbore, druge otkad je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak, ali zbog čvrste kontrole nad zemljom koju provodi sadašnji predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, novi parlament teško da će moći ili htjeti ugroziti njegovu vlast koja sve više nalikuje autoritarnoj.

U subotu je al-Sisi u televizijskom obraćanju pozvao Egipćane da izađu na izbore. "Stanite u redove pred biralištima i svojim glasovima posadite  nadu u svijetlu budućnost za naš novi Egipat", kazao je.

Bivši vojni zapovjednik al-Sisi svrgnuo je prvog izabranog predsjednika Mohameda Mursija u masovnim prosvjedima prije dvije godine. Sigurnosne snage potom su ubile više od 1.400 Mursijevih pristaša, a u zatvor strpale više desetaka tisuća članova Mursijevog Muslimanskog bratstva. Stotine, među kojima i Mursi, osuđene su na smrt u masovnim sudskim procesima.

 Al-Sisi je prošle godine izabran za predsjednika s 96 posto glasova. Otad vlada pomoću dekreta - parlament u kojem su dominirali islamisti raspustio je 2012. godine.

 Ovi su parlamentarni izbori, koji se održavaju u više faza, izazvali mali interes među stanovništvom.  S većinom oporbe u zatvoru i zapadnim silama čvrsto iza njega, al-Sisi sve više učvršćuje vlast. 

 Na papiru parlament će biti moćan - primjerice može blokirati al-Sisijevu odluku da podupre Saudijsku Arabiju u ratu protiv pobunjenika u Jemenu ili odbaciti njegov izbor premijera.

 Ali bez kandidata Muslimanskog bratstva ili mladih aktivista koji su bili u prvim redovima pobune 2011. parlament će vjerojatno biti pun članova političke elite koja uvelike podupire aktualnog predsjednika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.