Dvije ponude za brodogradilišta zabrinule Polančeca: Sada vidim koliko je ovo veliki problem

POTPREDSJEDNIK Vlade Damir Polančec još prošlog tjedan govorio je kako ima oko 30 zainteresiranih za kupnju hrvatskih brodogradilišta te da neće produžiti rok za privatizaciju. Danas je na najgori mogući način opovrgnut jer je za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta i to Kraljevicu, Brodotrogir, Uljanik, 3. maj, Split i Brodosplit BSO (Brodogradilište specijalnih objekata) pristiglo svega dvije valjane ponude.

Riječ je o tvrtki More Trogir i Splita koja je zainteresirana za Brodotrogir dok je Adria Mar iz Zagreba predala ponudu za preuzimanje Brodosplita BSO.

Za jednu kunu

Podsjetimo, Vlada je ovog ljeta odlučila raspisati javni poziv za privatizaciju pet brodogradilišta kako bi im se, po riječima premijerke Jadranke Kosor, omogućilo restrukturiranje i modernizacija. U prodaju po nominalnoj vrijednosti dionica samo je BSO, za kojeg se traži 18,16 milijuna kuna, dok se četiri brodogradilišta - Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj i splitsko brodogradilište prodaju po posebnim uvjetima, odnosno po jednu kunu.

Još jučer najozbiljniji kandidat hrvatski milijarder Danko Končar potvrdio je da odustaje od kupnje brodogradilišta jer je nakon "dubinske analize procijenio da mu nakon što plati kunu za brodogradilište, treba još 1,3 milijarde eura da bi došao u njegov posjed. Isto to rekao je i srpski tajkun Filip Zepter jer su, kako kaže, hrvatska brodogradilišta neisplativa investicija jer su dugovanja mnogo veća nego što se pričalo.

Polančec: Sada vidim da je problem puno veći
"Sada vidim da da su problemi brodogradnje puno veći nego što je navedeno u informativnom memorandumu s kraja prošle godine.", rekao je danas potpredsjednik Polančec nakon otvaranja ponuda dodajući kako nastavak restrukturiranja nema alternativu i da moramo što prije pripremiti drugi krug privatizacije.

Također, Polančec je najavio da će se mijenjati neki uvjeti natječaja u drugom krugu privatizacije hrvatskih brodogradilišta.

"Ukoliko u drugom krugu ne bude ponuda, bojim se da je stečaj jedino rješenje", rekao je Polančec odgovarajući na novinarsko pitanje. Dio sindikata smatra da su samo dvije ponude tek potvrda kako su bili upravu kada su rekli da nije pametno ići u privatizaciju u trenutačnim tržišnim uvjetima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.