Dva dana prije izbora u Hamburgu se okupljaju klimatski aktivisti

Foto: EPA

U HAMBURGU su danas, dva dana uoči izbora u ovom gradu i saveznoj zemlji, započeli prosvjedi u organizaciji pokreta Fridays for Future pod sloganom "Hamburg bira klimu" na kojima se očekuje i govor švedske klimatske aktivistice Grete Thunberg.

Skup je započeo minutom šutnje za žrtve rasističkog pokolja u srijedu u Hanauu kada je ubijeno deset osoba.

Na skupu se očekuje 30.000 sudionika

Policija je nakon događaja u Hanauu i straha od napada radikalnih desničara odlučila pooštriti sigurnosne mjere i na skupu Fridays for Future, na kojem se očekuje oko 30.000 ljudi.

"Nakon Hanaua moramo računati s povećanom opasnošću od napada ekstremnih desničara", rekao je senator Hamburga za unutarnja pitanja Andy Grote za javni servis NDR.

Poslijepodne okupljenima bi se trebala obratiti i Greta Thunberg

Poslijepodne skupu bi se trebala obratiti švedska aktivistica Greta Thunberg, koja je i veću popularnost stekla nakon nastupa u Hamburgu u rujnu prošle godina pred oko 100.000 prosvjednika.

Organizatori skupa su dva dana uoči izbora za parlament Hamburga odbacili tvrdnje o tome da se radi o predizbornom skupu stranke Zeleni.

"Fridays for Future je nadstranački pokret. Ne mislim da se radi o reklami za Zelene", rekao je jedan od organizatora skupa Arnaud Boehmann dodavši da su izbori za hamburški parlament poruka čitavom svijetu.

Prema anketama SPD ispred stranke Zelenih

Na skupu su i vodeći političari stranke Zeleni Robert Habeck i Annalena Baerbeck.

U ispitivanjima javnog mnijenja Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) vodi ispred stranke Zeleni.

Posljednjih pet godina Hamburgom vlada socijaldemokratsko-zelena koalicija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.