Dubrovčani ne žele više davati krv zbog čelnice lokalnog Crvenog križa

MJEŠTANI Općine Župa dubrovačka koji godinama dobivaju priznanja kao jedinica lokalne samouprave koja ima najveći broj dobrovoljnih davatelja krvi po glavi stanovnika te po prosjeku godina najmlađe davatelje, odlučili su ovog tjedna bojkotirati doniranje krvi zbog sukoba s čelnicom Crvenog križa Dubrovnik Stankom Kodelli.

Rekorderu rekli: Tko si ti da se petljaš?

Naime, unatoč činjenici što su u posljednjih šest godina najuzornija organizacija, čelnica Crvenog križa nikada ništa nije napravila kako bi pokrila troškove organiziranja akcija, kao ni za ostvarivanje prava župskih dobrovoljnih davatelja krvi. Tako se dogodilo da su mještani općine Konavle i, primjerice, grada Dubrovnika, koji su 20 puta (žene) ili 25 puta (muškarci) dali krv, dobili besplatan prijevoz javnim gradskim prijevozom, dok rekorderi iz Župe dubrovački to nisu mogli. Inače, njihova Općina godišnje izdvaja 30 tisuća kuna za Crveni križ Dubrovnik pa je samim tim ta politika potpuno nejasna.

Voditelj organizacije u Župi dubrovačkoj Antun Žeravica koji je zbog akcija darivanja krvi organizirao i udrugu "Hvala ti što postojiš", već godinama upozorava na probleme i ignoriranje, a čini se da se prelila čaša strpljenja.

"Ne mogu više. Prošlog tjedna bio sam u Zagrebu kako bih u čelništvu Crvenog križa iznio sve naše probleme, jer uporno se kite našim rezultatima, a kada se dijele zasluge, nas nema nigdje. Više puta kada smo samo tražili svoja prava, dobio bih odgovor: Tko si ti da se u to petljaš?", ispričao nam je u jednom dahu Žeravica koji se, umjesto da i dalje povećava brojku od 350 dobrovoljnih davatelja krvi (Župa ima 6 tisuća stanovnika), godinama bori s birokracijom i ignoriranjem.

Žeravica godinama izdvaja iz svog džepa kako bi vodio urednu dokumentaciju o davateljima krvi, nalazi sponzore za izlete davateljima te tiska promotivni materijal, a osobno naziva gotovo svakog od potencijalnih davatelja krvi. Godinama ga, kaže, tapšu po ramenima, a ne samo da ne može naplatiti svoje troškove, već se mora boriti i za osnovna prava koja su im zajamčena.

Dubrovnik nije uplaćivao novac zbog deala!?

"Aktiv darovatelja krvi Župe dubrovačke, kao niti jedan drugi aktiv, ne prima nikakvu novčanu pomoć od Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Grad Dubrovnik i Općina Konavle su za svoje darovatelje krvi donijeli Odluku da svi darovatelji - žene s preko 20, a muškarci s preko 25 puta darovanom krvi imaju besplatan gradski prijevoz. Budući da Općina Župa na lokalnoj razini nije donijela takvu Odluku, darovatelji Župe ove godine nemaju gradski prijevoz", odgovorila je birokratski Kodelli na upit Indexa o uskraćivanju prava davatelja krvi iz Župe na besplatan prijevoz, ignorirajući činjenicu da i ta općina sasvim uredno i po zakonu uplaćuje u račun Crvenog križa.

Kako smo otkrili, to ne rade i ostali. Primjerice, Grad Dubrovnik nije u posljednje dvije godine ispunio zakonsku obvezu isplate financijskih sredstava Crvenom križu već su uplaćivali daleko manje iznose. Tako je Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik za 2008. i 2009. godinu primilo iz proračuna Grada Dubrovnika 575,000 kuna, što je gotovo ništa od onoga je moralo biti uplaćeno. Navodno je postojao i dogovor između bivše gradonačelnice Dubravke Šuice i čelnice Kodelli oko nekretnina u gradu Dubrovniku, odnosno da uža obitelj čelnika Crvenog križa dobije na korištenje nekretninu u Dubrovniku. No te neslužbene glasine Kodelli je opovrgnula, dodajući kako Crveni križ ne koristi takve nekretnine te da nema dogovora.

Crveni križ ne šalje unutarnje revizije!?

No, nejasno je zapravo što Crveni križ u Dubrovniku uopće radi. Naime, nije nam odgovoreno na izravan upit, primjerice, koliko su puta godišnje organizirali tečajeve prve pomoći, što je također zakonska obveza, već nam je samo rečeno - da organiziraju.

Isto tako, s obzirom na veliko nezadovoljstvo čelništvom Crvenog križa u Dubrovniku, jer osim davatelja iz Župe dubrovačke, i ostali se aktivisti s krajnjeg juga žale na ignorantski odnos, obratili smo se centrali Crvenog križa u Zagrebu. Kako su nam rekli, što se tiče informacija o financiranju Crvenog križa Dubrovnika i sumnje u malverzacije, čelništvo Crvenog križa ne radi unutarnje revizije svojih podružnica jer su oni "samostalni pravni subjekti", već prate samo "godišnja izvješća o radu".

"Upoznati smo s radom i aktivnostima darivatelja krvi općine Župa dubrovačka i ostvarenim dobrim rezultatima, posebno u radu s mladim darivateljima. Također smo upoznati s teškoćama u komunikaciji između GDCK Dubrovnik i pojedinih dobrovoljnih darivatelja krvi Općine Župe dubrovačke. Nadamo se da će se dobra komunikacija uskoro nastaviti kako bi se i dalje uspješno zadovoljavale potrebe zdravstva na području Dubrovačko-neretvanske županije", rekla nam je Vlasta Vidović Saša iz ureda Crvenog križa, dodajući kako je Žeravica osobno posjetio njihov ured prije dva tjedna. Vidović Saša ne napominje s kim se sastao u Zagrebu, no kaže da je ponudio svoj broj mobitela za daljnji kontakt.

Zvali smo ga, ne javlja se

"Nekoliko puta smo ga zvali, ali on nije odgovarao na naš poziv niti nas je kontaktirao", kaže nam Vidović Saša.

No kako smo provjerili, Žeravicu nije primila Uprava Crvenog križa, već samo jedna od nižih službenica iako je bio dogovoren susret, a nitko ga nije zvao ni na mobitela.

Rezultat cijele priče je da je od očekivanih 150 - 200 doza krvi iz Župe dubrovačke ovih dana stiglo tek sedam, a čelnica Kodelli, iako je obećala doći u Župu dubrovačku i osobno riješiti probleme i pozvati ljude, nije se pojavila. Dovoljno da se Crveni križ - zacrveni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.