Državni vrh obišao Petrinju. Milanović: Najveći problem je strah

Foto: Pixsell

PREMIJER Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak nakon obilaska Petrinje i Siska da će se u sanaciji šteta pomoći i Sisku i Petrinji i svim drugim općinama pogođenim potresom.

Plenković: Nadam se da će od iduće godine biti bolje

"Nastojat ćemo zajedno s svim službama pomoći i Sisku i Petrinji i drugim općinama u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su pogođene potresom”, kazao je Plenković ocijenivši da su štete značajne te uglavnom u unutrašnjosti zgrada. Istaknuo je kako je najvažnije da nema ozlijeđenih.

"Nažalost, imamo ove godine sada već dosta iskustva s rješavanjem krovišta, zabatnih zidova i interventnim mjerama. Postoji mogućnost preraspodjela u okviru proračuna koji postoje kod Ministarstva graditeljstva i državne imovine”, dodao je Plenković nakon obilaska.

Kaže da se prvo mora procijeniti šteta od potresa, a potom to staviti u pravni okvir, ili uredbama koje će donijeti vlada ili eventualnim proširenjem opsega primjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice.

"Razmotrit ćemo sve opcije, zatražio sam od ministra Darka Horvata da njegovo ministarstvo sagleda što nam je najbolje i najpragmatičnije”, kazao je Plenković i dodao kako je u kontaktu i s Europskom komisijom.

"Nadam se da će od iduće godine biti bolje, valjda se sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo u 2020.”, zaključio je premijer i izrazio suosjećanje sa svima kojima su kuće oštećene.

Milanović: Strah je veći problem od štete, ljudski je bojati se

Izjavu je dao i Milanović.

"Strah je veći problem od štete. Ljudski je bojati se. Kad se sjetiš da se tone i tone tresu iznad tebe", rekao je.

"Ovdje se život vraća, uporno, ali sporo. Ova crkva je bila sravnjena za zemljom. Ovo je područje koje je oštećeno i ljudski i materijalno. Ovdje je nekad bilo puno industrije, dobre industrije. Sada se nešto vratilo, a nešto nije", dodao je.

"Ne mogu dati procjenu štete, to bi bilo neozbiljno, prerano je", rekao je Milanović na novinarsko pitanje. 

Gradonačelnik pred Plenkovićem i Milanovićem rekao 

Na kraju je izjavu dao gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

"Sve nas je pogodilo i nije lako, Petrinja je prošla određene frustracije, ali ne želimo da postanemo grad frustracija. Ne smijemo biti samo prolaznici. Ne smijemo čekati rješenje, moramo imati rješenje. Rješenje je da imamo rješenje. Dolazi državni vrh i inače. Petrinja je veliko gradilište. Očekujem sutra par milijuna na računu, da ljudima mogu pomoći za štale. Može li to država, ima li novca, ne znam", rekao je Dumbović pred Plenkovićem i Milanovićem. 

"Neki nisu izgubili ni crijep, a mi smo izgubili ognjišta i sve", rekao je Dumbović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.