Hrvatska Lutrija tuži Bernardića zbog izjava o predsjedniku Uprave

Foto: Lukša Stanzl (Pixsell)

DRŽAVNA tvrtka Hrvatska Lutrija zatražila je od mandatno imunitetnog povjerenstva sabora skidanje imuniteta oporbenom zastupniku i bivšem šefu SDP-a Davoru Bernardiću kako bi ga mogla tužiti za klevetu. Naime, Bernardiću zamjeraju izjave koje je izrekao tijekom predizborne kampanje za parlament ovog ljeta. Bivšem šefu oporbe tako zamjeraju izjavu koju je dao 3. srpnja tijekom TV debate s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, kada je rekao da Lutrija isplaćuje bonuse "dok ljudi ostaju bez posla", da bi nakon toga rekao Plenkoviću da njegovoj stranci državne tvrtke služe kao bankomat.

Što je točno Bernardić rekao?

"Što se tiče predsjednika Uprave Hrvatske Lutrije, 5. lipnja je čovjek napravio promjene u imovinskoj kartici i upisao 200 tisuća kuna bonusa, čovjek upisuje 200 tisuća kuna bonusa i to iz državnog poduzeća, njima je država bankomat", rekao je Bernardić. U Hrvatskoj Lutriji takve su izjave ocijenili kao one koje škode "časti ili ugledu". U tužbi napominju i kako je Bernardić insinuirao da ta tvrtka posluje na nezakonit način.  

Zahtjev za skidanje imuniteta zbog tužbe je odbijen. Sabor je potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se, dok Bernardiću traje zastupnički mandat, uskraćuje odobrenje da se protiv njega pokrene kazneni postupak po zahtjevu Hrvatske Lutrije. No, krenimo redom.

Tadašnji šef oporbe Bernardić više je puta spominjao tijekom kampanje ovog ljeta isplate bonusa članovima Uprave Hrvatske Lutrije. Tu izjavu spominjali su i drugi SDP-ovci poput Gordana Marasa. Svoje izjave temeljili su na imovinskoj kartici predsjednika i člana Uprave Hrvatske Lutrije gdje je vidljiva prijava uplate od gotovo 200 tisuća kuna za dobro poslovanje. Promjena imovinske kartice, odnosno uplata za dobro poslovanje, javno je postala vidljiva u lipnju ove godine.

Napunili državnu kasu pa dobili po gotovo 200 tisuća kuna

Uvidom u imovinsku karticu predsjednika Uprave Marija Muse razvidno je kako je zaista prijavio primitak od 192.644 kune i to kao nagradu, odnosno "dodatak plaći za ostvarene ciljeve i poslovne rezultate". Član Uprave Eugen Sunara u svojoj imovinskoj kartici prijavio je uplatu od 192.064 kune, ne navodeći odakle potječe taj novac.

U Hrvatskoj Lutriji ne demantiraju kako su članovi Uprave zaista primili velike bonuse, no tvrde kako je to nagrada za 2018. godinu, koja nije isplaćena u ovoj 2020. godini, nego ranije. Prema izvješćima za 2018. godinu, Hrvatska Lutrija ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 64.04 milijuna kuna. To je 11.7 posto više od dobiti ostvarene u 2017. godini. Doprinos Državnom proračunu za 2018. godinu iznosio je ukupno 310.15 milijuna kuna, što je za 16.9 posto više u odnosu na 2017. godinu. Nagrade su dobila dva člana Uprave, no ne i treći.

Hrvatska Lutrija: To je stimulacija

"Predsjedniku i članu Uprave Hrvatske Lutrije isplaćena je godišnja stimulativna nagrada za ostvarenje poslovnih rezultata u 2018. godini sukladno Pravilniku o stimulativnom nagrađivanju predsjednika i članova Uprave Hrvatske Lutrije, koji je usvojen od strane Nadzornog odbora Hrvatske Lutrije te usklađen s odredbama Vladine Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. Iznos isplaćenih nagrada prijavljen je u imovinskim karticama dužnosnika. Član Uprave Ignacije Čutura nije stekao pravo na isplatu nagrade sukladno Pravilniku o stimulativnom nagrađivanju predsjednika i članova Uprave Hrvatske Lutrije, budući da je stupio na dužnost u prosincu 2018. godine pa shodno tome ista nije ni upisana u imovinsku karticu", stoji u odgovoru Hrvatske Lutrije.

Zanimalo nas je i zašto su se odlučili da tužbu za klevetu podigne ova državna tvrtka, a ne članovi Uprave koji se smatraju oklevetanima, no kažu nam su tužbe podigli i tvrtka i privatno predsjednik Uprave. I to ne samo protiv Bernardića nego i protiv drugih SDP-ovaca.  

Tuže Marasa i druge

"U jeku predizborne kampanje mediji su prenijeli netočne informacije i laži političkih aktera iz SDP-a, gospode Bernardića i Marasa iz SDP-a, o tome kako su u korona godini isplaćeni bonusi direktorima Hrvatske Lutrije. Usprkos činjenici da su iste promptno demantirane na izvanrednoj konferenciji za medije, održanoj u Hrvatskoj Lutriji 2. srpnja, o čemu je u sve medije odaslano priopćenje, gospoda su, koristeći se istim, lažnim navodima, nastavili s javnim narušavanjem ugleda Hrvatske Lutrije i predsjednika Uprave. Podsjećamo, riječ je objavama Gordana Marasa (na društvenim mrežama) i opetovanom iznošenju laži Davora Bernardića u završnom predizbornom sučeljavanju premijera Andreja Plenkovića i kandidata Davora Bernardića (na Novoj TV). Zbog tih su kleveta, a radi narušavanja ugleda, društvo Hrvatska Lutrija kao pravna osoba i predsjednik Mario Musa, kao privatna osoba, podnijeli tužbe protiv Davora Bernardića, Gordana Marasa i Ivana Majdaka. Podsjećamo da je u sklopu priopćenja Hrvatske Lutrije najavljeno podnošenje tužbi zbog kleveta, jednako kao i doniranje kompletne svote, koja će nakon dobivenog spora biti uplaćena u humanitarne svrhe", stoji u odgovoru Hrvatske lutrije.

U SDP-u smatraju kako ovakva tužba, kao i traženje skidanja imuniteta zastupniku, odnosno tadašnjem šefu oporbe, za izrečeno tijekom prošle predizborne kampanje predstavljaju udar slobodi govora.   

SDP: Politički obračun državnim novcem

"Hrvatska Lutrija zadala je veliki udarac slobodi govora i političkom izražavanju u Hrvatskoj jer je kao tvrtka odlučila tužiti šefa oporbe za nešto što je izgovorio u predizbornoj kampanji. Ako se direktor osjetio oklevetanim, zašto nije podigao tužbu kao privatna osoba?" službeni je stav SDP-a. Arsen Bauk, zastupnik SDP-a, danas je u saboru rekao kako nije riječ samo o presedanu nego i "skandaloznom i nečuvenom potezu".  

Bauk je danas u saboru predložio Gordanu Jandrokoviću da upozori čelnike državnih tvrtki da ne ulaze u političke obračune državnim novcem. Šef sabora Jandroković rekao je Bauku kako na tužbe ne može utjecati, no ako je netko osobno oklevetan, tada bi se trebao osobno i braniti.

Nakon saborske rasprave, nakon koje je odlučeno da se Bernardiću neće skidati imunitet, upitali smo Bauka za dodatni komentar.

Bauk: Prenesite samo ono što sam rekao u saboru, ne bih da me tuže

"Kako bih na najbolji način pokazao apsurdnost situacije, odlučio sam se na autocenzuru u neslobodnim uvjetima suočen s političkim obračunom s opozicijom koja se trenutno vodi državnim novcem. Molim vas da prenesete ono što sam rekao u Hrvatskom saboru jer me za saborskom govornicom još uvijek štiti imunitet za izgovorenu riječ, mada se i to želi zaobići tzv. građanskim parnicama za naknadu štete (ne mislim pritom na ovaj slučaj, nego na neke druge)", rekao je Bauk za Index dodajući da ohrabruje javno izrečeni stav predsjednika Hrvatskoga sabora danas na sjednici, ali još je važniji stav predsjednika Skupštine Hrvatske Lutrije, ministra financija Zdravka Marića te predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

"On sigurno neće sa simpatijama gledati kako tvrtke, u čijoj su hijerarhijskoj strukturi članovi njegove vlade, vrše kazneni progon njegovog, kako kaže, 'najdražeg zastupnika' Marasa, zbog izgovorene riječi", zaključuje Bauk na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.