Dron koji je pao na Zagreb ipak nosio bombu. Danas će objaviti rezultate istrage

Foto: Index

DOVRŠENA je istraga o padu vojne letjelice koja se prije više od mjesec dana srušila na Zagreb.

Nova TV je sinoć objavila da je letjelica bila dorađivana i da je nosila bombu. Kako su naveli, letjelica je imala bombu ugrađenu umjesto kamere. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je naloge za provođenje više vrsta vještačenja, a zatraženo je i mišljenje zrakoplovno-tehničke struke.

Na presici objavljuju detalje, trebali bi i pokazati bombu

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u 11 sati će održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti rezultate dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice, koja je 10. ožujka navečer ostavila veliki krater pored Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. 

 

Na presici će govoriti županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić, načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije, brigadir Jadranko Karlušić, glavni vojni zrakoplovni istražitelj brigadir Mario Počinok, ujedno čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Logističkom operativnom središtu, Zapovjedništvo za potporu OS RH, bojnik Mile Tomić, i glavna vještakinja za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Ivana Bačić.

Očekuje se da će javnosti pokazati dijelove koji su pronađeni i sve ono što je ostalo od bombe. Trebalo bi biti jasnije je li uistinu bila napunjena s 40 kilograma eksploziva te što je točno eksplodiralo.

 

Presicu ćete moći uživo pratiti na Indexu. 

Balističkim vještačenjem utvrđeno da se radi o aviobombi

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je već krajem ožujka priopćilo da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o aviobombi s pripadajućim upaljačem, ali da se o tragovima eksploziva tada još nije mogao donijeti konačan zaključak. 

ŽDO je do tada dobio rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja, a rezultati dotadašnjeg tijeka i dijela provedenih vještačenja nisu dali osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Javno prepucavanje oko toga je li u dronu bila bomba ili ne

Paralelno s istragom u javnosti je trajalo prepucavanje oko toga je li dron doista imao bombu ili ne. Ministar obrane Mario Banožić, ali i premijer Andrej Plenković, tvrdili su da je u dronu bila bomba, dok je niz stručnjaka to osporavao. Skeptičan oko bombe u dronu bio je i predsjednik Zoran Milanović, koji je Plenkoviću i Banožiću predbacio i naslikavanje kod rupe gdje je letjelica pala. 

U raspravu o bombi u dronu ušao je čak i tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je na presici izjavio da je dron bio nenaoružan. Nakon toga je presicu sazvao premijer Plenković, koji je demantirao tu njegovu tvrdnju, usput pokazujući fotografije dijelova drona za koje je rekao da pripadaju bombi. 

 

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141, koja je 10. ožujka preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla u Hrvatsku, pala je poslije 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu, pri čemu nije bilo žrtava. Prema dosadašnjim informacijama, letjelica je lansirana iz Ukrajine, a za sada se ne zna kome je u tom trenutku pripadala i na koji način i zašto je lansirana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.